Pe acorduri de Beethoven, cu Trio „Pro Arte” al Filarmonicii „George Enescu”

0
54

Seară de muzică de cameră în cadrul celei de-a XXXVIII-a ediţii a Festivalului Internaţional „Craiova Muzicală”, organizat de Filarmonica „Oltenia” în perioada 13 noiembrie – 17 decembrie. Interpretează Trio nr. 2 în Sol major, op. 1 şi Trio în Re major (transcriere după Simfonia a II-a, op. 36), de Ludwig van Beethoven, membrii Trio-ului „Pro Arte” al Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti: Anda Petrovici (vioară), Marin Cazacu (violoncel) şi Nicolae Licareţ (pian). Recitalul are loc astă-seară, de la ora 19.00, iar preţul unui bilet este de 10 lei (5 lei pentru elevi, studenţi şi pensionari).

Trio Pro Arte

Trioul cu pian „Pro Arte” a fost fondat în anul 1978 de trei membri excepţionali ai Filarmonicii „George Enescu”: violonista Anda Petrovici – devenită, în 1989, prima femeie din istoria instituţiei care a ocupat postul de concertmaestru, funcţie pe care o deţine până astăzi – s-a alăturat violoncelistului Marin Cazacu şi pianistului Nicolae Licareţ, în dorinţa de a realiza un ansamblu închegat şi de durată, care să abordeze exemplar marele repertoriu cameral.

Toţi trei sunt solişti consacraţi ai scenei muzicale româneşti. Recitalurile Trioului „Pro Arte” au reprezentat întotdeauna un înalt reper valoric, în egală măsură pentru public şi pentru colegii de breaslă. Marin Cazacu şi-a construit o carieră strălucitoare în calitate de artist şi de profesor la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, iar Nicolae Licareţ şi-a demonstrat extraordinarele abilităţi tehnice şi interpretative în tripla ipostază de pianist, clavecinist şi organist. Nu în ultimul rând, Nicolae Licareţ conduce din 1991 destinele Filarmonicii „George Enescu”, din postura de director artistic. Unitatea şi echilibrul, virtuozitatea individuală şi expresivitatea, claritatea şi vigoarea redării, toate aceste calităţi au scos în evidenţă încă de la început valoarea grupului.

Trio „Pro Arte” a concertat în turnee pe scene din Bulgaria, Franţa, Germania, Italia, Portugalia, Serbia, Spania, Singapore şi a participat frecvent la Festivalul Internaţional „George Enescu”, unde a cântat muzică din creaţia marelui compozitor român şi din opusurile clasice universale. De asemenea, formaţia de muzică de cameră a realizat înregistrări pentru Radioul şi Televiziunea Română, precum şi la Casele de discuri „Electrecord”, „BMG Arte Nova Classics” şi „AIX Records”. Pentru extinderea posibilităţilor şi proiectelor profesionale, Trio „Pro Arte” se completează adesea cu o violă, devenind astfel un cvartet cu pian. Începând cu anul 2009, este ansamblul cameral oficial al Filarmonicii „George Enescu”.