Medicii de la Spitalul Municipal Filantropia din Craiova se confruntă, în ultima vreme, cu o adevărată explozie a numărului de pacienţi cu boli de plămâni. Şi mai grav este că, în multe cazuri, bolnavii ajung pe patul de spital doar atunci când este mult prea târziu ca să mai poată fi salvaţi. Numai la Spitalul Filantropia, pe parcursul acestui an, peste 100 de doljeni cu boli pulmonare au avut nevoie lunar de îngrijiri medicale.
De altfel, potrivit Direcţiei de Sănătate Publică, în judeţul Dolj figurează în evidenţele medicale nu mai puţin de 11.860 de persoane cu BPOC, una dintre cele mai grave boli pulmonare. Asta în condiţiile în care numai 10 procente din aceste cazuri au diagnostic cert. Şi atunci când sunt depistaţi, însă, doar jumătate din pacienţi urmează corect tratamentul, existând astfel o probabilitate crescută de a dezvolta complicaţii în timp. În plus, în situaţia în care nu merg la doctor, pacienţilor le este din ce în ce mai greu să se descurce, în special în mediul rural, acolo unde boala este mai răspândită.
„Din păcate, unii dintre aceşti bolnavi nu respectă indicaţiile medicilor şi aşteaptă până în ultimul moment, până când simt că nu mai au aer. Există şi pacienţi care ajung la noi în stadii avansate ale bolii. Chiar în momentul acesta la Terapie Intensivă este un bărbat care a necesitat inclusiv intubare pentru a i se putea menţine funcţiile vitale. Fără medicaţie, fără îngrijiri se poate ajunge şi la deces”, a explicat dr. Alin Popescu, medic primar interne şi alergologie la Spitalul Clinic Municipal Filantropia din Craiova.
Bolnavi descoperiţi la analizele gratuite
În urmă cu câteva săptămâni, la Spitalul de Boli Infecţioase din Craiova, dar şi în comuna Leu s-au efectuat analize gratuite pentru depistarea bolnavilor cu afecţiuni pulmonare. Şi, pentru că spirometria, analiza care se face pentru plămâni, este un test simplu, nedureros numărul participanţilor a fost destul de mare. Peste 500 de persoane au fost înregistrate numai la acţiunea organizată la spitalul din Craiova.
Analize s-au efectuat în număr la fel de mare şi la Leu, unde, ca şi în alte comune din şapte judeţe ale României, au fost diagnosticaţi cu probleme pulmonare destui pacienţi. Aproximativ 20% din aceştia cu bronhopneumonie acută cronică, una dintre cele mai grave afecţiuni de această natură. Scopul a fost acela de a veni în sprijinul tuturor celor care doresc să-şi evalueze funcţia pulmonară în scopul depistării precoce a formelor de îmbolnăvire cu bronhopneumonie obstructivă cronică (BPOC). Mai ales că medicii o consideră o boală gravă care duce la incapacitate de muncă şi care în anul 2020 va fi, conform estimărilor, a treia cauză de deces. „Sunt pacienţi care ajung la una două internări pe an ceea ce este foarte mult. Există însă şi bolnavi care depăşesc şi trei internări fapt ce implică o afectare importantă a calităţii vieţii acestor pacienţi”, a mai spus medicul de la Spitalul Municipal Filantropia.
Peste un milion de români sunt afectaţi
În prezent, peste un milion de români sunt afectaţi de BPOC, conform statisticilor Societăţii Române de Pneumologie. De asemenea, datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că România ocupă locul al treilea în Europa în ceea ce priveşte incidenţa mortalităţii prin BPOC la bărbaţi, categoria cea mai predispusă la această boală. Mai puţin de jumătate din cei care suferă de această afecţiune au beneficiat de o spirometrie în ultimul an, conform aceloraşi date ale Societăţii Române de Pneumologie. În plus, la nivel naţional, anual se înregistrează peste 80.000 internări pentru exacerbarea BPOC.
Simptomele BPOC includ oboseala, dificultate la respirare, lipsa de rezistenţă la efort, tusea, expectoraţia şi senzaţia de sufocare. Testările de spirometrie sunt singurele care pot stabili diagnosticul de BPOC. Pentru că boala este incurabilă, stabilirea din timp a diagnosticului este foarte importantă. Numai un tratament continuu, înainte de pierderea funcţiei pulmonare, poate încetini evoluţia bolii şi creşte calitatea vieţii pacienţilor.