Europarlamentarul Marian Jean Marinescu : “Nu pot exista orașe inteligente fără digitalizare”

0
561

Europarlamentarul Marian Jean Marinescu a participat ieri la conferinței online „Smart Cities of Romania – Digitalizare, Cercetare si Inovare in domeniul Smart City„ organizată de SCoR CLUSTER, asociație din care fac parte Asociația Română pentru Tehnică de Securitate (ARTS), Organizaţia Română pentru Implementarea Sistemelor Inteligente de Transport (ITS România), Comitetul Naţional Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME) şi ITS Events Management (ITS EM).

              Deputatul european a avut o intervenție interesantă despre orașele inteligente pe care le-a denumit orașele viitorului. “Dar orice oraș inteligent trebuie să dispună de un cadastru general, un plan de dezvoltare, un plan al rețelelor de utilitati si o administratie digitală. Transportul dintr-un oras sau altul depinde de zona georgrafică. Dar în această transformare inteligentă, ce putem face rapid este un transport public bazat pe baterii-electric si cu celule cu hidrogen”, a explicat Marian Jean Marinescu, în intervenția sa. Europarlamentul PPE a mai spus că nu pot exista orașe inteligente fără digitalizare. Sigur, aici va exista mereu o discutie legată de siguranța și protecția datelor personale ale cetățenilor. Dar eu cred că este de preferat să știm că datele noastre se află în niște baze de date care respectă anumite reguli, decât să fie la dispozitia oricui, cum este acum. Regulile ar trebui să prevadă perioada de stocare, accesul etc”, a mai spus deputatul român.
           Marinescu crede că cel mai bine ar fi ca procesul de digitalizare să se facă printr-o lege. “Pentru că economia digitală și ecologică este viitorul. Acesta este și direcția UE in periada următoare. România are însă mai multe de făcut decât statele UE din vest. Dacă nu ne mobilizăm foarte bine și dacă nu utilizăm banii foarte eficient, riscăm să rămânem izolați.
Cele 750 de miliarde-Planul de reziliență și redresare- bani care încă nu se știe cand vor veni- vor influenta situatia bugetului european dupa 2027. Să nu uităm însă: acesti bani trebuie returnați. Părerea mea este că filozofia bugetului UE se schimbă: granturile- bani nerambursabili, care reprezintă majoritatea acum in bugetul european- vor fi inlocuite cu instrumente financiare- bani nerambursabili. De aceea, trebuie nu doar să investim mult in digital si ecologic, ci și foarte eficient”, a completat Marian Jean Marinescu