Peste 300 de craioveni s-au debranșat de la rețeaua termică

0
828

Peste 350 de craioveni s-au debranșat, în această toamnă, de la sistemul public de încălzire, preferând să se încălzească pe cont propriu, cu centrale termice de apartament. Cei care aleg această variantă susțin că au două avantaje: factura la căldură este mai mică și nici nu riscă să se trezească fără apă caldă și agent termic în mijlocul iernii, în cazul în care vecinii lor nu și-ar mai plăti facturile la zi.

Potrivit reprezentanților SC Termo Craiova, în această toamnă, au fost înregistrate nu mai puțin de 1.900 de solicitări de debranșare de la rețeaua publică de încălzire din partea craiovenilor. După ce au stabilit dacă îndeplinesc sau nu condițiile necesare, conducerea Termo a aprobat ca un număr de 351 de foști abonați ai săi să se separe de la sistemul termic al orașului. Potrivit acestora, craiovenii care decid să se debranșeze de la sistemul public de încălzire aleg să-și montează mai apoi centrale termice pe gaz, în apartamente. În opinia craiovenilor, încălzirea locuinței cu centrală proprie, pe gaz, este mai rentabilă întrucât presupune niște costuri mai mici decât cele pe care le generează sistemul centralizat de încălzire. Un alt avantaj ar fi că nici nu riscă să rămână fără apă caldă și căldură, în mijlocul ierni, în cazul în care vecinii lor de scară nu îli plătesc facturile la zi, așa cum se întâmplă de regulă.

Debranșările nu se fac în „zonele unitare”

Pentru a se putea debranșa de la rețeaua publică, însă, a fost obligatoriu ca solicitanții să nu se găsească în anumite zone, care au fost stabilite anterior de către autorități. Prin hotărâre a Consilului Local Craiova, municipalitatea a hotărât delimitarea unor „zone unitare“, unde locatarii sunt preponderent conectați la sistemul public de termoficare. Potrivit acestei măsuri luate de administrația locală, de comun acord cu reprezentanții Termo, abonații care locuiesc în aceste zone unitare nu au voie să se debranșeze de la rețea. Concret, în momentul în care locatarii unui astfel de bloc au mers cu o cerere de debranșare către Termo și s-a constatat că se află în perimetrul unitar, respectivul nu a primit acceptul pentru debranșarea de la rețeaua termică. La momentul luării acelei decizii, municipalitatea a motivat că este nevoie să se mențină, totuși, și un număr constant de utilizarotori și consumatori de energie termică.

Gigacaloria rămâne la același preț

Pentru restul craiovenilor, care au rămas în continuare abonați ai SC Termo, vestea bună este că vor plăti, și în această iarnă, același preț pe gigacalorie. Întocmai ca în ultimii trei ani, pentru această iarnă, potrivit reprezentanților de la termoficare, tariful energiei termice produse în punctele termice a rămas neschimbat, la 278,63 lei pe gigacalorie. Căldura care se produce în centralele pe gaz se produce mult mai scump, dar există avantajul că sunt, totuși, mai puțini consumatori care primesc agent termic de la aceste surse. Prețul energiei termice produse în centralele termice pe bază de gaze naturale este de 414,96 lei pe gigacalorie, inclusiv TVA. Prețul final la care ajunge la abonați, după ce se operează subvențiile suportate de primărie, este de 220 de lei pe gigacalorie. Toți craiovenii care locuiesc la bloc plătesc, prin urmare, la fel, indiferent dacă își primesc căldura de la o centrală termică sau de la unul din punctele termice din rețea.

Insolvența a fost prelungită cu încă un an

Pe de altă parte, SC Termo Craiova continuă să figureze cu datorii mari, de circa 300 de milioane de lei, către Complexul Energetic Oltenia (CEO), care produce energia termică a orașului. Termo nu a putut să achite acestuia facturile la zi din cauză că și ea are de recuperat datorii uriașe de la populație: 90 de milioane de lei. Din cauza acestor sume, CEO a cerut falimentul societății de termoficare, în urmă cu doi ani. Instanța a stabilit, la vremea respectivă că societatea de distrubuție nu poate intra, totuși, în faliment, dat fiind faptul că este vorba de foarte mulți abonați. Soluția a fost, ca atare, intrarea în insolvență și creionarea unui plan de redresare a societății. În această vară, în luna august, Tribunalul Mehedinți a decis că se impune o prelungire a insolvenței SC Termo Craiova SRL cu încă un an, până la 17 februarie 2020.