Programul „Şcoala altfel” are aderenţă în Dolj

0
486

Pentru învăţământul preuniversitar din Dolj s-au pus la punct atât toate datele statistice, cât şi cele pentru procesul educaţional al elevilor. Vorbim despre anul de învăţământ 2017-2018, pe  Programul „Şcoala altfel”, la nivel teritorial, conform planului naţional aprobat de Ministerul Educaţiei Naţionale. În Dolj, în acest proiect sunt cuprinse 69 de unităţi şcolare cu personalitate juridică.

 În urma Notei Telefonice nr. 488/25.09.2017 a Ministerului Educaţiei Naţionale, transmisă în teritoriu, către Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, privind organizarea Programului „Şcoala altfel”, 69 de instituţii de învăţământ preuniversitar vor face parte din proiect. Cele mai multe programe vor fi derulate în 2018, unele au fost în 2017, dar finalizate (Grădiniţa cu Program Prelungit „Floare Albastră” din Craiova, Şcoala Gimnazială din Coşoveni), iar altele sunt în plină derulare (Colegiul Naţional Pedagogic „Ştefan Velovan”, Liceul Teoretic „Constantin Brâncoveanu” din Dăbuleni).

Monica Leontina Sună

Pentru anul următor calendaristic, amintim, în ceea ce priveşte proiectul, Şcoala Română – Britanică din Craiova,  Şcolile Profesionale din Valea Stanciului şi Craiova, Palatului Copiilor din Craiova, Colegiul Naţional Economic „Gheorghe Chiţu”, Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti”, Colegiul Naţional Militar „Tudor Vladimirescu”, Colegiul Naţional Pedagogic „Ştefan Velovan” , toate din Craiova, alte instituţii de învăţământ din judeţ (Amărăştii de Jos, Băileşti, Cetate, Afumaţi, Bucovăţ, Calopăr etc.).

Programul „Şcoala altfel” are o durată de cinci zile consecutive lucrătoare în timpul anului şcolar şi poate fi derulat în perioada 2 octombrie 2017 – 31 mai 2018, pe baza unei planificări ce rămâne la decizia şcolilor. „Programul îşi propune implicarea, deopotrivă, a elevilor şi a dascălilor, în activităţi extracurriculare şi extraşcolare, interesante, care să le valorizeze talentele, preocupările în domenii cât mai diverse şi interesante. Cele mai multe acţiuni au loc în perioada 26 – 30 martie 2018”, a precizat prof. Monica Leontina Sună, inspector general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.

La Dăbuleni, se merge pe cunoaştere educaţională

Una dintre instituţiile care desfăşoară activităţi în „Şcoala altfel” este Liceul Teoretic „Constantin Brâncoveanu” din Dăbuleni, instituţie de învăţământ preuniversitar care, în acest an, a obţinut procentaje de peste 60% la Evaluarea Naţională, respectiv 70% la Bacalaureat, ba, mai mult, la sesiunea de toamnă a BAC-ului a dat un elev, Ivan Bogdan, care a obţinut cea mai mare notă, peste 9,60. «În perioada 6-10 noiembrie 2017, în cadrul Programului Naţional „Şcoala altfel”, au fost planificate activităţi variate, pe cicluri de învăţământ, ce vizează aspecte precum: formarea unui comportament ecologic, al unuia în cazul producerii unui cutremur sau al unui incendiu; cunoaşterea orizontului local, dar şi alte areale turistice din România; competiţii sportive; activităţi cultural-artistice; acţiuni de voluntariat. Săptămâna a debutat cu manifestări de cunoaştere a orizontului local, prin vizite la Primărie, sediul Poliţiei din localitate, Biblioteca orăşenească, precum şi o excursie a elevilor din clasa a VII-a la Craiova. La nivel liceal, activităţile s-au desfăşurat în incinta unităţii: dramatizări, dezbateri, vizionări de filme, prezentări Powerpoint. Cursanţii din învăţământul postliceal au mers într-o vizită la Spitalul din oraş, Secţia de Psihiatrie, urmând ca, în zilele următoare să viziteze şi celelalte secţii», a menţionat prof. dr. Luminiţa Diaconu, director al Liceului Teoretic „Constantin Brâncoveanu” din Dăbuleni.