Poliţişti din trei ţări dezbat la Craiova metode de combatere a fraudelor cu fonduri europene în domeniul agriculturii

0
409

Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dolj găzduiesc, în perioada 6-7 noiembrie a.c., în municipiul Craiova, cea de-a treisprezecea activitate din cadrul proiectului cu titlul „Cooperare transnaţională între autorităţi de aplicare a legii pentru întărirea activităţii de prevenire şi luptă împotriva fraudei cu fonduri europene acordate în domeniul agriculturii” (OLAF/2016/D1/068), aflat în implementare la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Călăraşi – grup de lucru –, la care IPJ Dolj este partener. Scopul proiectului este consultarea şi apoi elaborarea unei broşuri multilingvistice din domeniul neregulilor cu fonduri europene comise în agricultură.

Conform reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Dolj, evenimentul, găzduit timp de două zile la Craiova, reuneşte reprezentanţi ai celor cinci instituţii partenere implicate în proiect din România (Inspectoratul de Poliţie Judeţean Călăraşi, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bacău şi Inspectoratul de Poliţie Judeţean Dolj), Bulgaria (Direcţia Regională Silistra), Polonia (Poliţia Voievodală Olsztyn) şi Republica Moldova (Direcţia nr. 3 a Inspectoratului Naţional de Investigaţii), precum şi specialişti ai Departamentului pentru Luptă Antifraudă şi Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Scopul celor două zile ale activităţii este de a dezvolta un instrument de lucru comun pentru a facilita şi sprijini activitatea actorilor implicaţi în combaterea fraudei din domeniul subvenţiilor acordate în agricultură respectiv, elaborarea şi dezvoltarea unei broşuri pentru poliţiştii şi specialiştii care desfăşoară activităţi specifice în acest sector, precum şi de a îmbunătăţi şi dezvolta relaţiile de parteneriat – colaborare stabilite în perioada de implementare a proiectului.

Broşura va reprezenta o abordare integrată a problematicii în cauză şi va constitui un instrument eficient şi util pentru actorii implicaţi în prevenirea, investigarea şi lupta împotriva fraudei, cu accent pe activităţile frauduloase în domeniul agricol şi al subvenţiilor în agricultură, din 3 state membre UE şi unul non-UE, cunoscute pentru specificul lor şi problematica întâlnită în acest sector. Activitatea se desfăşoară conform agendei de lucru, prin prezentarea propunerilor şi a contribuţiei cu care fiecare instituţie parteneră în proiect, dar şi instituţie invitată cu competenţe în sectorul abordat, va participa la elaborarea broşurii multilingvistice din domeniul neregulilor frauduloase comise în agricultură.

Acest eveniment este susţinut de Uniunea Europeană prin Programul Hercule III (2014-2020). Acest program este implementat de Comisia Europeană. Acesta a fost înfiinţat pentru a promova activităţile din domeniul protecţiei intereselor financiare ale Uniunii Europene ( http://ec.europa.eu/anti-fraud/about-us_en ).