Investiţii masive ale CAO Oltenia în Băileşti

0
613

PAGINA UNUÎncepand cu anul 2010, sistemul de apă şi canalizare al municipiului Băileşti a fost preluat de Compania de Apă Oltenia. De atunci şi până în prezent valoarea lucrărilor executate de CAO Oltenia s-a ridicat la peste 11 milioane de euro. Centrul Operaţional Băileşti este dotat, acum, corespunzător şi cele 4.203 de branşamente la reţeaua de apă potabilă şi alte 4.203 de racorduri la canalizare dovedesc că Băileştiul prinde conturul unei modernizări fireşti.

         Sâmbătă, 05 noiembrie a.c., în municipiul Băileşti s-a inaugurat investiţia făcută de Compania de Apă Oltenia Craiova în Centrul Zonal Băileşti. Dacă la ianuarie 2010, Operatorul Regional CAO Oltenia prelua sistemul de apă şi canalizare de la Consiliul Local Băileşti, moment la care existau doar 3721 de branşamente la apă potabilă şi doar 991 de racorduri la reţeaua de canalizare, acum situaţia este cu mult mai generoasă.

Aproape toţi băileştenii, branşaţi la apă şi canal

         „Prin Masterplanul de apă şi canalizare s-au realizat în Băileşti 11 km de reabilitare reţea de alimentare cu apă, 891 de branşamente au fost reabilitate, 40 km de reţea de canalizare, astfel încât peste 95 la sută din populaţia este acum branşată la apă şi canalizare. S-au reabilitat la punctul de captare cinci puţuri, s-au executat trei puţuri noi, toate dotate cu pompe de inox submersibile, cu un debit cu mult mai mare. Au mai fost reabilitate cele două bazine de stocare a ape potabile, de câte 5.000 de metri cubi. S-a reabilitat pavilionul administrativ, unde funcţionează dispeceratul şi laboratorul de analize. De asemenea, am reuşit creşterea dotărilor tehnice. Pentru toate acestea, eu ţin să mulţumesc Primăriei Craiova, mai exact doamnei primar Lia Olguţa Vasilescu, Consiliului Judeţean Dolj, mulţumim domnule preşedinte Ion Prioteasa, primăriei Băileşti şi directorului Companiei de Apă Oltenia” a declarat Florin Cojocaru, directorul Centrul Zonal Băileşti din cadrul CAO Oltenia.

         Valoarea lucrărilor executate în cadrul municipiului Băileşti de către Operatorul Regional Compania de Apă Oltenia este de peste 52 milioane de lei, echivalentul a 11,7 milioane de euro. La data preluării de către CAO Oltenia, Centrul Operaţional Băileşti era dotat doar cu o cisternă, un ARO, TIH şi un autocurăţitor de tip WOMA. Acum, în baza sa tehnică intră un autoturism ISUZU, vidanjă şi autocurăţitoare WOMA, autobasculantă, buldoexcavator, freză de tăiat, motopompe de apă şi ciocane percutoare. Reabilitarea Gospodăriei de Apă Băileşti a însemnat şi construirea unei noi staţii de clorare, a unui sistem de automatizare Scada şi reabilitarea rezervoarelor şi a camerei vanelor.bailesti 6

Craiova putea opri toate fondurile

         „Vreau să-i mulţumesc foarte mult primarului Costel Pistriţu pentru că a sprijinit echipa de la Compania de Apă, ca să realizeze acest Masterplan şi, iată că, locuitorii din Băileşti sunt acum foarte aproape de Europa, pentru că au absolut toate normele de civilizaţie satisfăcute”,  a precizat primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu.

         „Aceşti bani, peste 11 milioane de euro intră, acum, în Băileşti. Aceşti bani vin într-un moment în care Masterplanul de apă, de 185 milioane de euro, trebuia să fie dirijat către locuitorii din mediul urban. La momentul în care am primit aceste fonduri, discuţia pe care am avut-o cu doamna primar Lia Olguţa Vasilescu a fost: banii puteau să meargă toţi la Craiova. Dar, aşa cum a spus şi doamna primar,hotărâra noastră a fost să ne ducem cu banii în toate localităţile urbane din Dolj. Practic 185 milioane de euro s-au dus şi la Filiaşi, la Calafat, Dăbuleni, Bechet, Segarcea, Călăraşi şi Poiana Mare. Compania de Apă Oltenia, în acest timp, nu mă feresc să spuncuvinte mari, a făcut minuni. CAO Oltenia se poate extinde şi în alte judeţe, cu siguranţa poate merge în Gorj pentru lucrările la noua conductă de apă. Vă spunem că suntem foarte mândri că facem aceste investiţii pentru dumneavostră”, a spusIon Prioteasa, preşedintele Consiliul Judeţean Dolj.

Proiectele intercomunitare sunt o provocare administrativă

         Despre cât de greu este, legislativ vorbind, să fie duse la bun sfârşit asemenea investiţii de anvergură a vorbit şi deputatul PSD de Dolj, Ion Călin. „Mă bucur să văd că aceste servicii de confort ajung în toate localităţile. Sunt printre parlamentarii care am înţeles necesitatea că, în condiţiile finanţării acestor mari proiecte din fonduri europene a fost nevoie de proiecte intercomunitare. Apa este adusă de la sute de km, conductele trec prin sute şi mii de proprietăţi publice şi private. Sigur că era blocată acestă chestiune, pentru că doar pentru conductele de gaz şi petrol erau despăgubirile pe perioada vremelnică, cât durează lucrările. A trebuit să lucrăm şi la cofinanţarea din surse proprii şi la domeniul autorizării provizorii”,  a declarat deputatul Ion Călin, menţionând doar câteva dintre chestiunile legislative şi de punere în aplicare a normativului în materie ce trebuie să ţină pasul cu schimbările tot mai dese în strategia investiţiilor şi cu faptul că structurile administrative sunt obligate să colaboreze pentru proiecte majore, ce depăşesc, adesea, cadrul bine delimitat al unei localităţi.bailesti 2

Modernizările continuă

         Extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Dolj este un proiect cofinanţat din Fondul de Coeziune prin Programul Operaţional Sectorial Mediu 2007-2013. Prin lucrările executate de Operatorul Regional Compania de Apă Oltenia SA din fonduri europene şi din fonduri proprii s-a realizat, aşadar, conformarea municipiului Băileşti în ceea ce priveşte alimentarea cu apă potabilă şi reţeaua de canalizarem exceptând cartierul Balasan, une lucrările vor demara în următoarea etapă de programare. Trebuie precizat că, extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul DOLJ este un proiect finanţat prin POS Mediu care vizează reabilitarea generală şi extinderea infrastructurii de alimentare cu apă şi apă uzată din Judeţul Dolj.

Lucrările de investiţii din aria proiectului acoperă 9 sisteme zonale de alimentare cu apă şi canalizare, urmând ca investiţiile să se realizeze în următoarele localităţi: Craiova, Calafat, Băileşti, Călăraşi, Bechet, Filiaşi, Segarcea, Poiana Mare, Dăbuleni.Valoarea totală a proiectului este de 633.060.393 lei din care: 564.253.056 lei reprezintă contribuţia nerambursabilă din Fondul de Coeziune şi de la bugetul de stat; 11.515.370 lei reprezintă contribuţia Consiliilor locale din aria proiectului şi a Consiliului Judeţean Dolj, de la bugetul local; 57 291 967 lei reprezină contribuţia Companiei de Apă Oltenia SA, prin împrumut de la BERD.

Beneficiile populaţiei

         Îmbunătăţirea calităţii vieţii populaţiei în aria de implementare a proiectului, prin asigurarea accesului la apă potabilă şi servicii de canalizare, atât în termeni de calitate, cât şi de cantitate, este evidentă. Prin implementarea proiectului, 99,85% din populaţia totală din zona proiectului va avea acces la servicii conforme de furnizare de apă potabilă. Totodată, prin implementarea proiectului, 99,86% din populaţia totală din zona proiectului va avea acces la servicii conforme de colectare şi tratare a apei uzate, iar calitatea apei va conduce la reducerea riscului de îmbolnăvire. Dispozitivele de tratare a apei, conforme cu standardele româneşti şi europene, vor contribui la îmbunătăţirea condiţiilor de igienă a vieţii şi a calităţii mediului, prin evitarea deversărilor necontrolate direct în cursurile de apă.bailesti

„Reducerea costurilor suportate de consumatorii care vor fi conectaţi la reţea pentru prima dată, prin evitarea cheltuielilor de realizare a puţurilor şi foselor individuale, la nivel de gospodărie este un alt argument cu care CAO Oltenia vine în sprijinul locuitorilor. Crearea de noi locuri de muncă pe perioada realizării construcţiilor (aproximativ 450 de angajaţi cu normă întreagă pe o durată de 24 de luni) nu este deloc de neglijat, în condiţiile unui şomaj destul de ridicat în mediul rural. De asemenea, asigurarea de servicii de calitate în domeniul apei şi apei uzate va atrage un număr mai mare de investitori în regiune”, a punctat ec. Constantin Mitriţă, directorul general al Companiei de Apă Oltenia S.A.

Finalitatea punerii în aplicare a Masterplanului apă şi canalizare va însemna îmbunătăţirea accesului la apă potabilă: peste 16500 de gospodării vor fi conectate la noua reţea de distribuţie a apei; reducerea cheltuielilor pentru consumatorii care folosesc surse proprii de apă (se estimează o economie de 315 Euro/gospodărie/an); reducerea cheltuielilor pentru clienţii care folosesc fose septic individuale (se estimează o economie de 348 Euro/gospodărie/an); reducerea costurilor la nivelul Operatorului Economic (datorită măsurilor de reabilitare incluse în proiect se preconizează o economie a rezervelor de apă).