Societatea civilă a cerut o nouă clasă politică. Iohannis le-a spus să intre în politică

0
209

Reprezentanţii societăţii civile care au venit, ieri, la Palatul Cotroceni, i-au cerut preşedintelui un guvern fără corupţi şi o nouă clasă politică, replica şefului statului fiind, potrivit unor participanţi, ca aceştia să se implice politic, eventual înfiinţând noi partide.

Mihai Dragoş, preşedintele Consiliului Tineretului din România, a declarat că solicitarea principală a fost pentru un Guvern “curat”. “Este foarte important ca Guvernul care urmează să fie desemnat să nu aibă oameni murdari, să fie un Guvern curat. Să nu cuprindă persoane condamnate penale, persoane urmărite penal, persoane a căror cercetare penală a fost blocată de Parlament, traseişti, ofiţeri sau colaboratori ai Securităţii şi aşa mai departe”, a spus acesta.

Nicuşor Dan, de la Asociaţia Salvaţi Bucureştiul, a spus că opinia societăţii civile a fost că este nevoie de un acord asupra noului prim-ministru, iar revendicările protestatarilor şi ONG-urile ar trebui să fie centralizate chiar la Palatul Cotroceni. “Nu trebuie să ne grăbim să numim un premier. Trebuie să avem un acord politic pe nişte teme, la care oamenii din stradă să poată să participe, în două-trei săptămâni”, a spus Nicuşor Dan.

La rândul său, Sorin Ioniţă, care reprezintă Expert Forum, a afirmat că o soluţie nu trebuie neapărat să mulţumească partidele, ci, în primul rând strada, dând şi de înţeles că din ecuaţia politică trebuie eliminată UNPR. “În continuare credem că e mai bine ca preşedintele să-şi ia riscul să pună un prim-ministru foarte bun în sensul a ce cere strada, deci mai puţin consensual pentru partide, chiar cu riscul de a avea anticipate. (…) A guverna cu actualul Parlament, în care balamaua este aceea pe care o ştiţi şi orice partid mare care vrea să facă ceva trebuie să negocieze cu o formaţiune nealeasă şi care nu reprezintă decât serviciile secrete, este inacceptabil”, a spus Sorin Ioniţă.

Un alt subiect discutat de societatea civilă cu preşedintele Iohannis a fost implicarea celor din stradă şi din ONG-uri în politică, potrivit jurnalistului Liviu Mihai, reprezentant al asociaţiei Salvaţi Dunărea şi Delta. “Preşedintele ne-a spus că dacă vrem o altă clasă politică să ne implicăm şi că ne va lua parteneri şi cu noi va încerca să construiască o altă clasă politică. (…) Ne-a invitat să intrăm în partide. Nu în partidele actuale, ci, eventual, să facem partide noi. Personal cred că este momentul cel mai bun”, a spus Liviu Mihaiu, precizând că din interiorul sistemului se pot schimba lucrurile mult mai rapid.