Primăria Craiova preia Polivalenta

2
551

Consilierii municipali sunt convocaţi, vineri, într-o şedinţă extraordinară care are pe ordinea de zi preluarea Sălii Polivalente de la Compania Naţională de Investiţii. În cel mai scurt timp, Primăria Craiova trebuie să găsească o modalitate pentru administrarea arenei, cel mai probabil aceasta urmând să ajungă în ograda RAADPFL Craiova. 

Din 2001, când fosta sală a sporturilor a ars într-un teribil incendiu, şi până în 2006,  nu s-a întâmplat mai nimic în vederea reconstrucţiei acestei arene. Ba, mai mult, vechea Polivalentă părea că era urmărită de un ghinion pentru că nici o tentativă întreprinsă pentru găsirea de fonduri nu dădea roade. Cum autorităţile nu puteau susţine această refacere, alocaţiile de la bugetul de stat au fost şi prima opţiune a municipalităţii craiovene. Tratativele au început însă timid, invocându-se mai mult faptul că locul tindea să devină un focar de infecţie, în ruinele fostei săli adăpostindu-se aurolacii şi cerşetorii. Fiind vorba de o construcţie de mari dimensiuni, nici guvernanţii nu au sărit totuşi cu banii şi, astfel, s-au pierdut ani buni cu tatonarea terenului. Tot răul a culminat în 2006, când Polivalentei de la Craiova i-au fost retraşi banii promişi pentru reconstrucţie.

Investiţie de 60 de milioane de lei

Din 2007,  lucrurile au început cât de cât să se mişte. Pe şantierul de lângă stadionul „Ion Oblemenco” a apărut Compania Naţională de Investiţii, din subordinea Ministerului Dezvoltării Regionale, care a preluat finanţarea sălii. Fiindcă deţinea banii, tot ea s-a ocupat şi de partea de contractare a execuţiei. În urma licitaţiei, contractul de lucrări a fost atribuit firmei Concas Buzău, care, la rândul ei, a subcontractat lucrările în funcţie de tipul lor. Tot atunci au fost refăcute şi datele generale de proiectare. După ce a fost expertizată din nou, s-a ajuns la concluzia că sala are nevoie de mai multe tipuri de intervenţii. Specialiştii au decis că este nevoie de consolidări ample la fundaţii şi la structura de beton, că trebuie să fie extinse tribunele şi că este necesară reproiectarea acoperişului. A fost fixat şi devizul general al lucrărilor, în jur de 60 milioane de lei.

Mândria sălii: tehnica de la parter

De câteva luni,  Polivalenta a fost terminată, constructorul predând la cheie atât arena de joc, cât şi spaţiile pentru antrenamente şi administrative  care au fost amenajate de la parter. Pe spaţiul de joc se pot desfăşura simultan mai multe întreceri sportive – handbal, baschet, tenis şi volei –, care pot fi urmărite de cei 4.000 de spectatori cu locuri în cele două tribune. Evoluţia partidelor poate fi urmărită de la cele două panouri 3D. Dotări demne de toată invidia se află la parterul clădirii. Aici sunt vestiarele jucătorilor, camerele arbitrilor, săli pentru pregătirea fizică, saună şi jacuzzi. Un spaţiu generos este dedicat presei, fiind amenajate camere speciale pentru luarea interviurilor şi redactarea ştirilor. Tot la subsol se află şi centrul de comandă a întregii aparaturi care funcţionează în sală. Dispozitivele anti-incendiu, precum şi sistemul anti-efracţie sunt conectate la o unitate centrală care va fi supravegheată permanent.

RAADPFL primeşte în administrare sala

Sala va fi inaugurată, în această sâmbătă, cu o gală K-1, care se anunţă a fi un eveniment spectaculos. Cu o zi înainte, adică vineri, consilierii municipali sunt convocaţi într-o şedinţă extraordinară în care trebuie să voteze trecerea Sălii Polivalente de la CNI către Primăria Craiova. Votul se anunţă fără probleme, fiind mai degrabă o formalitate. Ceea ce este aştept cu interes este modul în care municipalitatea va găsi de cuviinţă să o administreze pe parcurs. Autorităţile locale au avansat chiar şi câteva idei privind gestionarea sălii, primarul Lia Olguţa Vasilescu manifestându-şi intenţia de a o da în administrarea RAADPFL Craiova. Cu aceeaşi ocazie, edilul s-a arătat îngrijorat în privinţa costurilor de funcţionare pe care trebuie să le suporte municipalitatea. Gala de la sfârşitul săptămânii este aşteptată şi ca un reper în ceea ce priveşte cheltuielile cu energia electrică şi celelalte utilităţi.

2 COMENTARII

  1. Atentionare.Desi, sunt plecat, din aprilie 1992 din Romania(peste 20 de ani), eu stiu, impreuna, cu toti craiovenii, ca, Sala Polivalenta din Craiova ,a ars intr-un incendiu, in luna noiembrie, a anului 1994, deci exact, acum 18 ani,nu in anul 2001 cum gresit, afirmati Domnia Voastra.De asemenea, gresiti, cand afirmati ca ,in sala se pot practica, simultan, mai multe sporturi ,(bascket,handbal,voley,tenis,etc),in nici o sala din lume, nu se pot practica, simultan, pe aceiasi suprafata de joc (chiar daca, parchetul este marcat si colorat diferit, pentru diferite sporturi), diferite partide sportive, deoarece, ar fi o nebunie si pentru jucatorii diferitelor sporturi si pentru spectatori,…ar fi ca la Turnul Babel,… s-ar ciocni si accidenta, cei de la bascket cu cei de la handbal si voley,..,etc se pot juca diferite partide, numai una in continuarea alteia, la ore diferite.Cat,… despre costuri, se aude, ca in acesti 18 ani,de cand se tot …. construieste( gen blocul S 200 de pe Calea Bucuresti,…etc), s-ar fi cheltuit minim, 35 de milioane de euro, mai mult decat a costat, stadionul de fotbal ,Arena din Cluj care are, capacitatea de 32.000 de locuri, nu 4.000, cat are Sala Polivalenta din Craiova.In general, ziaristii din Craiova, sunt foarte slabi si nu cunosc ,nici regulile de baza,ale meseriei lor, iar de calitatea articolelor… ce sa mai vorbim, iar despre o viziune, a ceea ce trebuie facut si cum trebuie sa arate, si sa fie administrat, orasul in viitor, …idei,…dezbateri,…proiecte,…etc.Concluzie :Cum e turcul…si pistolul(orasul Craiova).Dumnezeu sa va Binecuvinteze. Amin.

Comments are closed.