Europarlamentarul Marian Jean Marinescu: “În Republica Moldova trebuie să se creeze o majoritatea pro europeană”

0
383

În ajunul Summitului Parteneriatului Estic, care se va desfăşura pe 24 noiembrie la Bruxelles, situaţia politică din Republica Moldova a fost din nou subiectul unor dezbateri în Parlamentul European. Ajutoarele financiare pe care UE le va acorda în continuare Republicii Moldova vor depinde de atitudinea Chişinăului faţă de angajamentele pe care şi le va asuma în cadrul unui memorandum de înţelegere ce urmează să fie semnat între cele două părţi.

Marian Jean Marinescu

Potrivit unei declaraţii prezentate în plenul Parlamentului European marţi seara, 3 octombrie, de către comisarul european pentru ajutoare umanitare şi managementul crizelor, Christos Stylianides, UE va continua să observe îndeaproape tot ce se întâmplă în Republica Moldova.  Potrivit declaraţiei, UE va monitoriza strict modul în care autorităţile de la Chişinău vor ţine cont în continuare de recomandările partenerilor internaţionali referitor la noul sistem electoral.  Christos Stylianides a amintit că Republica Moldova are cu UE semnat un program de sprijin pentru sectorul de judiciar, dar deocamdată rămân suspendate alocarea fondurilor din program, deoarece nu s-au făcut progrese suficiente pentru a justifica efectuarea transferurilor.

Cei de peste Prut ar putea rata ajutorul de 100 de milioane de euro

         Un comentariu pe marginea situaţiei din Republica Moldova  a avut ieri, europarlamentarul Marian Jean Marinescu, în cadrul unei conferinţe de presă. “Republica Moldova ar putea rata ajutorul de 100 de milioane de euro din partea Comisiei Europene ca urmare a deciziei Chişinăului de a modifica sistemul electoral. Moldova este un subiect foarte discutat. Să ne reamintim în primul rând de discursul lui Jean Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, care a precizat că are UE are o foaie de parcurs pentru aderarea Serbiei şi Macedoniei la marea familie europeană. Normal că am regret că nu am reuşit ceea ce am susţinut încă din 2005, de când am intrat în Parlamentul European şi anume să lipim Moldova de Balcani, pentru că, atunci când se va întâmpla, când vor fi îndeplinite toate condiţiile, primele state care vor intra în Uniune vor fi statele din Balcani. Din păcate, nu am reuşit acest lucru, iar Moldova a ratat un moment prielnic, atunci când avea o mare intrare la instituţiile europene”, a subliniat europarlamentarul Marian Jean Marinescu.

Problema invocată este cea a legii electorale

       Vicepreşedintele EPP susţine, aşadar, că dezbaterile din Parlamentul European demonstrează încă o dată că Republica Moldova nu mai este privită ca o „istorie de succes” la Bruxelles, iar interesul Uniunii Europene faţă de Moldova a scăzut. Pe lângă lovitura de imagine, suspendarea acordării celor 100 de milioane de euro ar afecta şi economia. anul trecut Republica Moldova a ratat asistenţă externă de peste 100 de milioane de euro, iar în primele opt luni ale acestui an a atras doar 5% din suportul preconizat din afară. Suspendarea asistenţei macrofinanciare din partea Comisiei Europene ar fi o nouă lovitură pentru economie. “Problema invocată este cea a legii electorale, care a fost schimbată. Este vorba de un sistem mixt : jumătate pe liste, jumătate pe circumscripţii şi sunt tot felul de comentarii legat de cine ar fi avantajat de acest system. Eu spun, că indiferent de lege, care până la urmă este rsponsabilitatea statului respectiv, acolo trebuie să se creeze o majoritatea pro europeană. Altfel Republica Moldova va fi pierdută. Dacă va exista o majoritatea pro Rusia, Moldova este pierdută. Este vorba de ajutorul de 100 milioane de euro. Majoritatea colegilor mei susţin că acest ajutor trebuie îngheţat până se schimbă legea. Eu nu am susţinut acest lucru. Eu spun că trebuiesc daţi banii, pentru că se ajută Moldova, dar cu condiţii impuse de stat de drept. Cu impunerea criteriilor de la Copenhaga pe care trebuie să le respecte toate statele, indiferent dacă sunt sau nu în Uniunea Europeană. Grija noastră şi a Uniunii este încurajarea unei majorităţi pro Europa”, a mai spus deputatul european, Marian Jean Marinescu.