Antonio Guterres este noul secretar general al ONU

0
52

antonio-guterresCei 15 membri ai Consiliului de Securitate l-au numit în unanimitate pe fostul premier portughez, Antonio Guterres, în funcţia de secretar general al ONU.

Sud-coreeanul Ban Ki-Moon, secretarul general în funcţie, a declarat că îl consideră pe Guterres, fost Înalt Comisar al ONU pentru refugiaţi, o „alegere excelenta” pentru Şefia ONU. Fostul premier al Portugaliei era favorit după ce a terminat în frunte şase scrutine preliminare.

El mai trebuie să primească aprobarea Adunării Generale a ONU, ceea este considerată o formalitate, înainte de a-şi prelua funcţia la 1 ianuarie. Adunarea Generală se va întâlni cel mai probabil săptămâna viitoare pentru a aproba numirea lui Antonio Guterres.

Antonio Manuel de Oliveira Guterres are 67 de ani, are studii de inginerie şi este un om politic portughez. El este secretar general al Partidului Socialist Portughez, din anul 1992, şi a fost preşedinte al Internaţionalei Socialiste din 1999 până în 2005. A fost prim-ministru al Republicii Portugheze între 1995 – 2002.