Într-un dosar cu un prejudiciu de 9,2 milioane de lei / Descinderi la firmele Mitliv şi Ambient din Craiova

0
490

O acţiune de amploare, vizând destructurarea unei reţele infracţionale specializate în evaziune fiscală, a fost demarată, ieri dimineaţă, de poliţiştii şi procurorii de crimă organizată craioveni. Oamenii legii au făcut, în total, şase percheziţii, din care două în Craiova, trei în localităţi din Dolj şi una în Olt, vizate fiind în mod special sediile SC Mitliv SRL Craiova şi SC Ambient SA Sibiu. Anchetatorii spun că, folosind firme fantomă, membrii grupării au realizat un circuit al documentelor care să ateste achiziţii fictive de mărfuri, prejudiciind bugetul statului cu 9,2 milioane de lei. Nu mai puţin de 14 persoane au ajuns la sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova pentru audieri, urmând ca la finalizarea acestora să fie dispuse măsurile necesare.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (D.I.I.C.O.T.) –  Serviciul Teritorial Craiova, împreună cu ofiţeri din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Craiova, au destructurat un grup infracţional organizat specializat în evaziune fiscală, care acţiona în domeniul achiziţiei materialelor de construcţii. Suspecţii erau în vizorul poliţiştilor de anul trecut, în tot acest timp adunându-se probe cu privire la activitatea infracţională. Astfel, ieri dimineaţă, oamenii legii au făcut şase percheziţii simultane la sediile sociale ale unor firme şi locuinţe ale unor suspecţi – trei în localităţi din Dolj, două în Craiova şi una în judeţul Olt – fiind puse în executare 14 mandate de aducere emise de procurori pe numele principalilor suspecţi din dosar.

Potrivit comunicatului DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, „din materialul probatoriu administrat în cauză rezultă suspiciunea rezonabilă că, în perioada octombrie 2011 – noiembrie 2012, membrii grupării formate din 14 persoane au  creat mai multe circuite economico-financiare fictive de livrări şi achiziţii intracomunitare de materiale de construcţii, prejudiciind astfel bugetul consolidat al statului cu peste 9.200.000 de lei. Faţă de membrii grupării există suspiciunea rezonabilă că au acţionat conjugat în realizarea unui circuit scriptic al mărfurilor, dublat de viramente bancare similare efectuate foarte rapid, prin care s-a urmărit crearea unei aparenţe de legalitate. Membrii grupării s-au folosit de o societate de tip off-shore, cu sediul în Cipru, precum şi de mai multe societăţi comerciale deschise pe teritoriul României şi interpuse în circuit, în mod sistematic, pentru acumularea tuturor obligaţiilor fiscale către stat, cu consecinţa imediată a însuşirii unor importante sume de bani şi, implicit, a prejudicierii bugetului consolidat al statului”.

Societăţile comerciale folosite în acest scop nu aveau patrimoniu, nici salariaţi, nici spaţii de depozitare, iar perioada de funcţionare era una de scurtă durată. Cu toate acestea în acte societăţile interpuse figurau ca “furnizori” pentru beneficiarii finali ai activităţii infracţionale: societăţile SC Ambient SA Sibiu (cu punct de lucru în Craiova) şi SC Mitliv SRL Craiova. Tocmai pentru a se ridica documente şi înscrisuri necesare pentru probarea activităţii infracţionale în dosar s-au făcut cele şase percheziţii de ieri, toate documentele găsite şi cele 14 persoane suspectate de implicare în activitatea infracţională, între care şi persoane cu funcţii de conducere de la cele două firme, fiind duse la sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova.

La acţiuni au participat şi poliţişti din cadrul I.P.J. Dolj, B.C.C.O. Suceava, B.C.C.O. Alba – S.C.C.O. Sibiu, B.C.C.O. Craiova. Cazul a fost instrumentat cu sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii şi al Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală. Suspecţii sunt cercetaţi sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi spălare de bani, până la închiderea ediţiei nefiind finalizate audierile.