Sărbătoarea belşugului, în comuna Leu

0
573

Duminică frumoasă de octombrie la Leu, acolo unde localnicii au avut parte, ieri, de un spectacol pe cinste, de ziua comunei. Sărbătoarea a avut toate ingredientele necesare unei petreceri câmpeneşti reuşite. Atmosfera a fost întreţinută de îndrăgiţi cântăreţi de muzică populară, între care Ionuţ Dolănescu şi Maria Ciobanu, astfel că localnicii au jucat până târziu, la lăsarea întunericului. Nu au lipsit tarabele pline cu fel şi fel de jucării şi dulciuri pentru copii, dar nici grătarele cu mici şi carne de oaie asezonate din plin cu vin şi bere, care i-au atras în număr mare pe cei mai în vârstă.

 În jurul prânzului, în curtea noi clădiri a Căminului Cultural din comună, a început forfota. Respectând tradiţia ultimilor zece ani, câteva sute de localnici au venit să participe la Festivalul viei şi al vinului, sărbătoare cu care este asociată, de altfel, ziua comunei Leu. Aşa cum se obişnuieşte, din peisaj nu au lipsit nici negustorii, unii de prin părţile locului, alţii din Craiova, care şi-au întins tarabele şi şi-au aşezat mărfurile cât mai ademenitor, aşteptând cu mare interes muşteriii. Iar aceştia nu au întârziat să apară. Pofticioşi, copiii nu ştiau ce dulciuri să cumpere mai întâi: mere trase prin caramel, halviţă, vată pe băţ… Nici pentru adulţi alegerea nu a fost deloc uşoară. Pe grătarele încinse bine se perpeleau pe lângă tradiţionalii mici şi bucăţi mari de carne de oaie, numai bune de degustat cu un pahar straşnic de vin.

Festivalul viei şi al vinului a ajuns la cea de-a zecea ediţie

În lădiţe au fost aşezaţi cu grijă cei mai mari şi mai dulci struguri, dar şi legume de toate felurile. Este, de altfel, parte a tradiţiei locului ca la început de octombrie să fie puse pe mese din roadele toamnei.

«Această tradiţiei a început în urmă cu zece ani, când am stabilit ca sărbătoarea să poarte denumirea de Festivalul viei şi al vinului. Eram, pe vremea aceea, viceprimar şi pot spune că am contribuit şi eu la apariţia acestei tradiţii. Atunci, pentru prima dată, am avut oaspeţi de seamă, au venit membrii Ansamblului „Maria Tănase”. Efectele s-au văzut imediat şi, în urma acestui spectacol, mulţi copii din comună au fost atraşi de dansurile populare. S-a format, astfel, Ansamblul Folcloric „Leoveanca”, ce a susţinut spectacole în judeţ, dar şi în mai multe localităţi din ţară. Au avut chiar şi o colaborare în Bulgaria. Anul acesta, ziua comunei reprezintă un moment special, este cea de-a zecea ediţie şi avem invitaţi speciali», a declarat Iulian Cristescu, primarul comunei Leu.

O stradă din Leu va purta numele Ion Dolănescu

Iulian Cristescu

Înainte ca sărbătoarea să înceapă, un sobor de preoţi a sfinţit clădirea nouă a Căminului Cultural, localul vechi fiind mistuit de flăcări în urmă cu ceva timp. Spaţiul actual oferă în plus mult mai multe facilităţi pentru tineri, iar în curte a fost amenajată o grădină de vară care poate permite desfăşurarea unor spectacole în aer liber. După slujba religioasă, pe scenă a urcat un ansamblu de dansatori îmbrăcaţi în costume tradiţionale. Apoi, rând pe rând, invitaţii: Cristian Bănăţeanu, Niculina Stoican, Ionel Bobocel, Nelu Bîţînă, Puiu Iliescu și Mariana Ionescu Căpitănescu. Atmosfera s-a încins repede şi oamenii s-au prins în hore care au ţinut până la lăsarea întunericului. O mare surpriză pregătită de Primăria Leu pentru localnici a fost prezenţa pe scenă a unor mari interpreţi de muzică populară, cunoscuţi în toată ţara, dar şi peste hotare. Este vorba de Maria Ciobanu, de Ionuţ şi Doiniţa Dolănescu. „Am reuşit să-l aducem aici, după aproape 42 de ani, pe Ionuţ Dolănescu, de care îmi amintesc cu nostalgie – eram copil pe atunci – că avea zece luni sau poate era chiar mai mic. Ion Dolănescu şi Maria Ciobanu veniseră cu băiatul lor la un eveniment în comună. Acum suntem onoraţi să-i primim din nou pe Ionuţ Dolănescu şi Maria Ciobanu. Cetăţenii comunei noastre merită acest spectacol”, a mărturisit Iulian Cristescu.

Un moment special a fost cel în care primarul comunei Leu a înmânat o plachetă ce atestă faptul că, de acum înainte, o stradă din localitate va purta numele Ion Dolănescu.

Toamnă bogată pentru agricultori

Şi, pentru că a fost Ziua Recoltei, în curtea Căminului Cultural a fost amenajat un stand cu produse agricole din comună – dovleci uriaşi, tiugi, legume şi fructe –, semn că şi pentru agricultorii din Leu toamna aceasta a fost una foarte bogată. De altfel, primarul Iulian Cristescu a declarat că, în general, localnicii sunt mulţumiţi de producţia obţinută de pe terenurile agricole. „A fost un an excelent pentru zona noastră agricolă. Toate produsele şi tot ce s-a cultivat s-a făcut: grâu, porumb şi chiar vin. Oamenii le-au pus în pământ şi s-au îngrijit de ele, pentru că în cea mai mare parte de aici îşi câştigă existenţa”, a explicat primarul comunei Leu.

Spaţiile medicale din satele Leu şi Zănoaga au fost modernizate

Atât în satul Leu, cât şi la Zănoaga, dispensarele medicale au fost renovate, astfel încât localnicii să beneficieze de îngrijiri medicale la standarde corespunzătoare. Au fost amenajate o sală de sterilizare şi una de tratament nouă. Grupurile sanitare au fost racordate la apă. Lucrări au fost întreprinse şi la stadion, unde au fost amenajate vestiarele. De asemenea, în ultimul an a fost reabilitată grădiniţa din Zănoaga, unde îşi desfăşoară activitatea grupa şcolară pregătitoare.

Clădirea „Şcolii de fete” găzduieşte biblioteca din localitate

Clădirea fostei „Şcoli de fete” din comună a fost anvelopată, împrejmuită şi reabilitată, iar în aceste spaţii îşi desfăşoară acum activitatea biblioteca comunei Leu şi un ONG. Biblioteca din Leu are în dotare 12.000 de volume din toate domeniile, inclusiv cărţi de specialitate şi dicţionare. Elevii împrumută cărţi recomandate de profesori, din bibliografia şcolară, dar sunt şi pensionari care, mai ales iarna, vin aici şi îşi aleg câte o carte pentru lectură. Un mare succes pare să aibă reţeaua Biblionet, mulţi tineri venind la bibliotecă pentru a naviga pe internet.

Comuna Leu are Serviciu de evidenţă a populaţiei

Tot în incinta fostei „Şcoli de fete” funcţionează şi Serviciul de evidenţă a populaţiei. Datorită acestui lucru, locuitorii din Leu nu mai merg în alte localităţi pentru a-şi face documentele de identitate. Aici, în baza de date sunt înregistrate aproape 30.000 de persoane, pentru că sunt arondaţi şi locuitorii altor localităţi.