Biserica din Argetoaia a sărbătorit două secole de existenţă

0
354

Credincioşii din localitatea doljeană Argetoaia au venit ieri (duminică, 6 octombrie) în număr mare pentru a sărbători împlinirea a 200 de ani de existenţă a bisericii parohiale închinate Sfântului Ierarh Nicolae. Bucuria duhovnicească a fost sporită de prezenţa Inaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, care a săvârşit Sfânta Liturghie arhierească înconjurat de un sobor de preoţi si diaconi.

După cum aflăm din pisania de pe frantispiciul bisericii, printre ctitorii care au ostenit la ridicarea sfântului locaş, într-un loc de un pitoresc deosebit situat la graniţa judeţelor Dolj şi Mehedinti, se află la loc de cinste cunoscuta familie Argetoianu. Construită în 1813, documentele descoperite în arhivă specifică chiar data de 6 octombrie ca dată de finalizare a lucrărilor, biserica a fost sfinţită trei ani mai târziu, în 1916, de către PS Sofronie, Episcop al Eparhiei Râmnicului Noului Severin. Ultima renovare a fost finalizată în anul 2008, biserica fiind resfinţită la 24 mai, acelaşi an, de către PS Gurie, pe atunci Episcop vicar al Arhiepiscopiei Craiovei. Lucrările de renovare şi consolidare au fost coordonate de părintele paroh Dumitru Nistor, cel care a primit duminică o Gramată chiriarhală de mulţumire şi apreciere din partea Mitropolitului Olteniei pentru întreaga activitate pastoral-misionară şi administrativă desfăşurată în cei 16 ani de păstorire a credincioşilor din Parohia Argetoaia.

În cuvântul de învăţătură rostit la finalul Sfintei Liturghii, IPS Părinte Mitropolit Irineu a subliniat bucuria duhovnicească pe care o trăieşte alături de credincioşii din Argetoaia la acest moment aniversar. „Este o zi deosebită pentru Parohia Argetoaia care sărbătoreşte două secole de existenţă a sfântului locaş de rugăciune, un moment de rememorare şi de pomenire a tuturor celor care s-au ostenit şi au contribuit la ridicarea acestei biserici. La ceas aniversar, se cuvine să mulţumim lui Dumnezeu pentru că ne-a învrednicit să reînnodăm timpul care s-a scurs în aceşti 200 de ani, pentru a deveni contemporani cu ctitorii care au ridicat Casă lui Dumnezeu şi pentru a-i pomeni la Sfânta Liturghie nu ca pe nişte oameni vrednici ai istoriei, ci ca pe nişte oameni care sunt prezenţi cu noi astăzi la Sfânta Liturghie, ştiut fiind că Dumnezeu este Dumnezeul celor vii, nu ai celor morţi”, le-a spus credincioşilor ÎPS Irineu.