Au trăit pe vremea împăratului Maximian (286-305), aveau origine romană şi erau demnitari de frunte în armată. Însuşi împăratul îi preţuia mult pentru curajul şi înţelepciunea lor, dar auzind că cei doi dregători ai săi sunt creştini, el şi-a schimbat iute dragostea în mânie.
Odată, în vremea unui praznic idolesc, împăratul le-a cerut lui Serghie şi Vah să aducă jertfă în capiştea lui Zeus, dar ei s-au împotrivit poruncii împărăteşti şi au spus: “Avem un Dumnezeu în cer, nemincinos, adevărat şi viu, noi Aceluia ne închinăm”. Furios, împăratul a poruncit să li se ia veşmintele ostăşeşti şi însemnele rangului lor, să fie îmbrăcaţi în haine femeieşti, după care li s-au pus cercuri de fier pe umeri şi au fost purtaţi în lanţuri pe uliţele cetăţii. Apoi au fost trimişi în Antiohia Siriei, unde mai-marele cetăţii, Antioh, dobândise acest rang cu ajutorul lui Serghie şi Vah, care mijlociseră înaintea împăratului pentru el. Antioh i-a rugat să se lepede de Hristos dacă vor să scape de moartea de ocară, dar ei i-au răspuns: “Cinstea şi necinstea, viaţa şi moartea sunt deopotrivă celor care caută Împărăţia cerească.” Antioh l-a aruncat pe Serghie în temniţă, iar Vah a fost bătut până ce tot trupul i-a fost sfâşiat în bucăţi. Sufletul său a ieşit din trupul zdrobit şi însângerat şi a fost purtat de aripile îngereşti până la Domnul. Apoi Serghie a fost şi el scos din temniţă şi i s-au pus în picioare încălţări de fier, care aveau în interior cuie ascuţite, şi astfel încălţat a fost dus pe jos până în cetatea Rozafa, unde i s-a tăiat capul. Sufletul său s-a sălăşluit în rai împreună cu al prietenului său Vah şi au primit de la Hristos cununa muceniciei.
Pomenirea Sf. Serghie şi Vah se face la 7 octombrie, iar părticele din moaştele lor se află în racla Catedralei Mitropolitane “Sfântul Dumitru” din Craiova, alături de moaştele Sf. Nifon şi ale Sf. Muceniţe Tatiana. Racla cu sfintele moaşte a fost adusă în catedrală în 1949, din porunca Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în vremea când Oltenia era păstorită de mitropolitului Firmilian.