Aeroportul “Craiova”, modernizat cu fonduri europene

0
433

Conducerea Aeroportului Internaţional “Craiova” vrea să acceseze fonduri europene pentru reabilitarea infrastructurii, valoarea investiţiei necesară pentru modernizarea aeroportului fiind estimată la 17 milioane de euro, potrivit studiului de fezabilitate. Lucrările sunt de amploare şi presupun înlocuirea dalelor fisurate sau sparte de la pista de decolare-aterizare, căile de rulare şi platforma de îmbarcare-debarcare, frezarea pistei şi turnarea unui covor asfaltic performant, extinderea cu 16.000 mp a platformei de îmbarcare-debarcare, înlocuirea balizajului actual cu unul modern, dar şi construirea unui nou post Trafo.

Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj: “Suntem într-o discuţie avansată cu Ministerul Administraţiei şi Internelor. Până ce-şi amenajează terenul, platforma şi hangarul pe care noi l-am transferat către minister în schimbul celor opt hectare de teren, să putem să amenajăm undeva un loc special pentru ca să grăbim aducerea pe aeroport a unui elicopter de SMURD şi în felul acesta să putem da o mână de ajutor în condiţii speciale unor oameni cu nevoi”.

Aceste investiţii se vor ridica undeva la 17-20 milioane euro

Şeful administraţiei judeţene apreciază că lucrările de refacere a infrastructurii de mişcare a Aeroportului, respectiv reabilitarea piste, a căii de rulaj, extinderea platformei, un echipament de balizaj şi un covor asfaltic pe toată pista, estimate la aproximativ 20 de milioane de euro, ar putea fi efectuate prin intermediul unui proiect cu finanţare europeană. În acest sens, la sfârşitul lunii octombrie, va fi depus un proiect de către Consiliul Judeţean Dolj pe Programul Operaţional Sectorial (POS) Transporturi pentru obţinerea finanţării necesare. Banii necesari acestei investiţii ar putea fi obţinuţi ca fonduri europene nerambursabile în cadrul Axei Prioritare II, Domeniul Major de Intervenţie 2.4 – Modernizarea şi Dezvoltarea Infrastructurii de Transport Aeriene, care se adresează aeroporturilor cu un trafic anual sub un milion de pasageri. Pentru a-şi spori şansele de a obţine o asemenea finanţare, Aeroportul Internaţional “Craiova” a solicitat Consiliului Judeţean Dolj alocarea suplimentară a 220.000 de lei, în vederea întocmirii proiectului tehnic pentru aceste lucrări de modernizare, iar consilierii judeţeni au decis să voteze proiectul de hotărâre prin care este alocată suma solicitată. “În opinia noastră, o regiune nu se poate dezvolta dacă nu are un aeroport. Am decis să ne gospodărim singuri şi să dăm drumul la această investiţie de modernizare a aeroportului, fără să mai aşteptăm pe nimeni să ne dea ceva. Iată că această decizie a fost justă şi înţeleaptă, pentru că această zonă nu a fost băgată în seamă, iar Craiova nu a fost inclusă pe nicio hartă a aeroporturilor. Acum, începem să fim luaţi în considerare de toată lumea. Partea şi mai bună este că după toate aceste investiţii, ne rămâne faza a treia de investiţii la care nu am încetat niciodată să ne gândim, respectiv asfaltarea pistei şi a căilor de rulaj, a lărgirii platformei şi a dotării cu un balizaj nou şi cu alte instrumente specifice aeroportului. Aceste investiţii se vor ridica undeva la 17-20 milioane euro. Am făcut deja toate studiile de fezabilitate pentru a depune un proiect până la sfârşitul acestei luni. În care a plecat lista spre Bruxelles cu aeroporturile de finanţat, Craiova a plecat pe locul trei după Timişoara şi Cluj, dar între timp s-au petrecut nişte lucruri mai speciale cu Timişoara şi Cluj, iar acea listă s-a întors cu municipiul Craiova pe primul loc. Aşa că avem o şansă extraordinară de a obţine aceşti bani pe proiectul nostru, a explicat preşedintele Consiliului Judeţean Ion Prioteasa.

“Cea de-a treia etapă a dezvoltării aeroportului este cea mai scumpă”

Directorul Aeroportului Internaţional “Craiova”, Mircea Dumitru, a afirmat că reabilitarea şi modernizarea aerodromului a fost gândită în trei etape. “De la preluarea aeroportului, în 2005-2006, am văzut dezvoltarea lui în trei etape distincte, iar acum ne aflăm la finalul celei de-a doua. Avem convingerea că o vom realiza şi pe a treia, care este şi cea mai scumpă, însă pe bani europeni. Primul pas pe care l-am gândit a fost de a dota cu echipamentele necesare redeschiderii aeroportului. Cel de-al doilea pas, de ordin strict financiar, l-am rupt în două etape. Este vorba de reabilitarea şi modernizarea celor două terminale de plecări-sosiri şi un nou turn de control, precum şi extinderea celor două săli de plecări-sosiri. Cea de-a treia etapă ţine de modernizarea infrastructurii de mişcare, respectiv pistă, cale de rulaj, extinderea platformei, un echipament de balizaj şi un covor asfaltic pe toată pista”, a afirmat şi Mircea Dumitru.

Până în 2030 1,6 milioane de pasageri ar trebui să ajungă pe aeroportul din Craiova

Potrivit vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Dolj, Cristinel Iovan, din analizele făcute de compania britanică Halcrow, care a elaborat un masterplan de dezvoltare a aerodomului pe următorii ani, pe Aeroportul din Craiova ar urma să ajungă până la 1,6 milioane de pasageri. “Şansa de dezvoltare a acestei regiuni este legată de Aeroportul din Craiova. Nu putem vorbi de dezvoltarea acestei regiuni, fără să avem o poartă de intrare şi ieşire în această regiune, care să îndeplinească toate condiţiile cerute de operatorii aerieni, dar şi de alte instituţii care vor să opereze pe acest aeroport. La bază, am avut un masterplan de dezvoltare a aeroportului, care ne spune că în următorii ani va trebui să ne gândim la construirea unui nou terminal. În anul 2030, din analizele făcute de către specialiştii britanici, prin aeroport vor trebui să treacă 1,6 milioane de pasageri, ceea ce ne arată că ce am început azi, va fi continuat printr-un proces de investiţii”, a declarat vicepreşedintele CJ Dolj, Cristinel Iovan.


Preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, a vizitat remiza Aeroportului din Craiova, investiţie finalizată: “Investiţia care se referă la remiza aeroportului şi care adăposteşte toate utilajele noastre, utilaje ce acţionează la sosirea unei aeronave, este terminată şi dată în funcţiune”.

 

Aeroportul din Craiova craiovean a fost auditat ieri dimineaţă de reprezentanţi ai forţelor armate americane, aceştia având în plan să-l folosească pentru tranzitul de personal şi cargo destinate bazei de la Deveselu din judeţul Olt.

“În această dimineaţă am avut un audit din partea armatei americane. Pot să spun că aeroportul nostru a trecut cu bine acest audit, satisfăcând toate cerinţele americanilor, care au verificat absolut totul. Cel mai probabil aeroportul din Craiova va fi folosit de armata SUA până la reabilitarea pistei de la Deveselu”, a declarat Mircea Dumitru.