Linie de îmbuteliere nouă la Stațiunea Didactică „Banu Mărăcine”, inaugurată astăzi

0
702

Conducerea Universității din Craiova a inaugurat, astăzi, o nouă linie de îmbuteliere a sticlelor de vin la Stațiunea Didactică „Banu Mărăcine”.  Investiția a fost realizată, cu precădere, pentru studenții Facultății de Horticultură care vor putea face practică în cramă și vor dobândi competențele necesare pe piața muncii din acest domeniu.

Universitatea din Craiova a investit 650.000 de lei, din fonduri proprii, pentru a retehnologiza linia de îmbuteliere a cramei. Au fost cumpărate utilaje pentru limpezirea, stabilizarea și îmbutelierea vinului. Capacitatea noii linii este de 600 de sticle/oră. Odată cu achiziționarea echipamentelor, Stațiunea Didactică „Banu Mărăcine” va putea să producă și să îmbutelieze toată gama de vinuri roșii, roze și albe, de înaltă calitate, cu denumire de origine controlată. Anual, în cramă, vor fi produse aproximativ 120.000 de sticle de vin.

O investiție de 650.000 lei

Universitatea din Craiova a mai investit un milion de lei și în anul 2021 pentru retehnologizarea Stațiunii de Cercetare „Banu Mărăcine”. Atunci au fost achiziționate utilaje pentru recepția și prelucrarea strugurilor, cisterne de fermentare și macerare, pompe pentru transferul mustului, precum și un agregat de răcire.

      

     “În 2016, la Universitatea din Craiova, a fost lansat un amplu proces de reabilitare, un proiect ambițios de cercetare și retehnologizare pentru toate facultățile. Așadar, și la Stațiunea de Cercetare Banu Mărăcine a fost demarat acest proces, cu o investiție de 2 milioane de euro, fonduri europene, prin care s-a înființat o cultură de viță de vie, aproape 10 hectare. A continuat cu o altă investiție de 1 milion de lei, prin care a fost achiziționată linia de vinificație, iar astăzi, în cea de-a treia etapă, dar nu ultima, inaugurăm linia de îmbuteliere. În jur de 650.000 de lei fiind investiția în cea de-a treia etapă. Practic, începând de astăzi, vor putea fi comercializate vinurile  cu sigla Banul Mărăcine și se va participa la diferinte expoziții și competiții interne și internaționale cu aceste vinuri. În această a treia etapă, investiția a constat într-o linie automată de umplere, de îmbuteliere a sticlelor, un sistem automat de etichetare și multe alte echipamente. Astfel, Stațiunea Banu Mărăcine devine o bază ultramodernă pentru studenții și colegii noștri de la Facultatea de Horticultură : prof.univ.dr Cezar Ionuț Spînu, rectorul Universități din Craiova.

O plantație de viță de vie de 10 hectare

În felul acesta, vinurile produse la Banu Mărăcine vor putea participa la competiții naționale și internaționale. Stațiunea Didactică „Banu Mărăcine” deține și exploatează o plantație de viță de vie de 10 hectare. Aceasta a fost înființată în anul 2016, prin programul de reconversie/restructurare în sectorul viti-vinicol, valoarea investiției fiind de 2 milioane de lei. Plantația cuprinde 5 soiuri de calitate, este amplasată într-un areal care dispune de condiții pedo-climatice deosebit de favorabile, iar agrotehnica viticolă aplicată este una performantă, de aceea producția de struguri este de o calitate foarte bună.

#####

Plantația este înscrisă în Registrul Viticol al României, iar Stațiunea Didactică este autorizată să producă vinuri cu Denumire de Origine Controlată (D.O.C.) Banu Mărăcine.