Primăria Craiova modifică regulamentul de acces în Centrul Vechi

0
600

Autorităţile locale intenţionează să modifice regulamentul de acces în Centrul Vechi al Craiovei, în sensul înăspririi condiţiilor de parcare pe străzile pietonale. Proiectul cu schimbările care se vor aduce a fost lansat, deocamdată, în dezbatere publică, după care va fi înaintat consilierilor municipali pentru a fi votat.

centru vechi 1Proiectul a fost lansat în dezbatere publică, pe site-ul Primăriei Craiova, încă de luna trecută şi urmează să fie introdus pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local Municipal de luna aceasta. Astfel, dacă şi aleşii locali vor fi de acord şi vor vota propunerea municipalităţii, hotărârea de consiliu trebuie să primească avizul de legalitate din partea prefectului de Dolj, după care autorităţile locale vor putea să treacă la aplicarea noilor măsuri. Până atunci, proiectul supus dezbaterii publice poate fi consultat pe site-ul Primăriei Craiova, la secţiunea „Consultare publică”. Persoanele fizice sau persoanele juridice interesate sunt aşteptate cu propuneri şi sugestii până la data de 27 august, la Centrul de Informaţii pentru Cetăţeni din cadrul Primăriei Craiova sau la e-mailul consultarepublica@primariacraiova.ro.

La terasă, cu maşina lângă masă

Cu toate că străzile din Centrul Vechi au devenit preponderent pietonale, autorităţile locale spun că sunt destule situaţii în care se intră cu maşinile până în zonele unde funcţionează terasele. Mai mult, şoferii nu se sinchisesc că perimetrul e destinat strict pentru accesul pietonilor şi parchează chiar acolo, la nici doi paşi de mesele la care se servesc clienţii. Luna trecută, a devenit virală o fotografie care surprindea cum proprietarul unei maşini pătrunsese pe o străduţă din Centrul Vechi, după care parcase între două terase, cu roţile lipite de scaunele la care erau aşteptaţi clienţii.

Poliţia Locală a solicitat completarea regulilor de acces

centru vechi 3Pornind şi de la acest ultim exemplu, precum şi de la alte situaţii, Poliţia Locală s-a plâns municipalităţii că nu poate să-i sancţioneze pe aceşti şoferi întrucât regulamentul de acces în Centrul Vechi nu a avut în vedere şi astfel de cazuri. „Având în vedere adresa înregistrată la Primăria municipiului Craiova cu nr. 8001/2017, prin care Poliţia Locală a Municipiului Craiova sesizează faptul că întâmpină dificultăţi în aplicarea de măsuri în cazul autovehiculelor ce staţionează în alte locuri decât cele prevăzute expres şi ţinând cont de faptul că în Regulament nu există sancţiuni pentru astfel de situaţii, se impune modificarea acestui regulament, în sensul instituirii unor sancţiuni contravenţionale principale şi complementare”, se arată în raportul proiectului suspus dezbaterii publice.

Centrul Vechi este, strict, pietonal

Potrivit actualului Regulament, se permite ocazional circulaţia rutieră  pentru aprovizionare, curăţenie şi întreţinere a domeniului public, pentru rezidenţi şi în situaţiile de urgenţă. De asemenea, accesul şi parcarea autovehiculelor rezidenţilor sunt permise, dar pe amplasamentele special amenajate, în parcările de incintă existente. După ce vor fi aduse noile modificări în regulament, ar urma să existe reglementarea care va interzice staţionarea sau parcarea autovehiculelor pe zonele pietonale sau în alte locuri decât în cele cu destinaţia de parcare (excepţie făcând cele pentru aprovizionare, în condiţiile regulamentului amintit). Cei care nu se vor încadra în această prevedere vor fi sancţionaţi prin ridicarea maşinilor.

Maşinile vor fi ridicate, iar şoferii, amendaţi

centru vechi 2Șoferii care vor avea maşinile ridicate vor trebui să plătească o taxă de 300 de lei dacă maşina este dusă la locul de depozitare. În cazul în care proprietarul ajunge la maşină până când va fi transportată la locul de depozitare, atunci el va suporta doar o taxă de 150 de lei. Cât timp se află pe rampă, maşina este taxată cu zece lei pentru fiecare 24 de ore de depozitare. Aleşii locali au votat, în şedinţa din luna iulie, tarifele pentru ridicarea maşinilor parcare neregulamentar pe domeniul public al Craiova şi urmează să fie ridicate de RAT Craiova. Potrivit administratorului public al municipiului, Sorin Manda, societatea de transport a lansat procedura pentru achiziţia a două autoutilitare pentru ridicarea şi transportul maşinilor de pe străzi, dar până la definitivarea licitaţiei, va acţiona cu două maşini închiriate.

Regulamentul datează din 2015

Regulamentul de acces în Centrul Vechi al Craiovei datează din 2015. După ce a fost finalizate lucrările de refacere a infrastructurii, printr-un proiect european, autorităţile au luat decizia de a-l închide traficului auto, lăsând străzile proaspăt modernizate cu plăci de granit doar pentru accesul pietonal. Imediat au început să se deschidă şi terasele, zona veche a oraşului fiind acum foarte animată. S-a impus, prin urmare, existenţa unui regulament de acces, pe care aleşii locali l-au votat şi a început să fie aplicat din vara lui 2015. Printre altele, se prevede accesul doar al riveranilor, care s-au dotat cu telecomenzi pentru accesarea barierelor de trecere, precum şi al societăţilor care trebuie să facă alimentarea magazinelor şi a teraselor. Dar şi acest acces este limitat, distribuţia mărfii fiind permisă doar la primele ore ale dimineţii şi fără a intra cu maşini de mare tonaj. Din iunie 2015 şi până acum, regulamentul de acces a fost aplicat întocmai, nemaifiind modificat niciodată.