Preşedintele Iranului cere Europei să nu adopte poziţia lui Donald Trump în privinţa acordului nuclear

0
96

trumpHassan Rouhani, proaspăt reales drept preşedinte al Iranului, a acuzat Statele Unite că încearcă să submineze acordul nuclear semnat de marile puteri cu Teheranul şi a cerut ţărilor europene să nu-l susţină pe preşedintele SUA, Donald Trump, în acestă acţiune, relatează agenţia de ştiri Reuters.

“Repetatele încălcări de către SUA a propriilor angajamente şi noile sancţiuni impuse Iranului au avut un impact negativ asupra opiniei publice din Iran, şi ar putea perturba implementarea acordului nuclear”, a declarat Rouhani, cu ocazia ceremoniei de învestire pentru un nou mandat de preşedinte, la care au participat şi mai mulţi oficiali europeni.

În cadrul unei întrevederi cu Federica Mogherini, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Rouhani a declarat că prezenţa mai multor demnitari europeni la ceremonie arată că Europa este decisă să extindă legăturile cu Teheranul, în pofida presiunilor americane.

Marile puteri din grupul P5+1 (China, Franţa, Rusia, Marea Britanie, Statele Unite plus Germania) au semnat în 2015 un acord cu Iranul prin care Teheranul se angajează să limiteze activităţile atomice în schimbul relaxării sancţiunilor internaţionale. Preşedintele SUA, Donald Trump, şi Israelul contestă acordul nuclear semnat cu Iranul.

Tensiunile dintre Iran şi Statele Unite s-au intensificat de la alegerea lui Trump, care a acuzat adesea Teheranul de sprijinirea grupurilor extremiste şi de destabilizarea regiunii. Recent, Washingtonul a impus noi sancţiuni la adresa Teheranului.

Uniunea Europeană respectă evaluarea Administraţiei Donald Trump privind acordul nuclear semnat de marile puteri cu Iranul, dar aminteşte că este vorba de un document internaţional, care “nu aparţine unei singure ţări”, a afirmat săptămâna trecută Federica Mogherini, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe.

La rândul său, Mohammad Javad Zarif, ministrul iranian de Externe, a declarat că “Domnul Trump încearcă să distrugă acordul nuclear pe seama Iranului, iar Europa ar trebui să fie conştientă de acest lucru”.