Atenţie la locurile de scăldat!

0
126

Ca în fiecare vară, autorităţile atrag atenţia asupra riscurilor la care se expun toţi cei care aleg să se răcorească în locurile de scăldat neamenajate. Reprezentanţii Administraţiei Bazinale de Apă Jiu Craiova atenţionează, de altfel, încă o dată, că este interzisă îmbăierea în apele curgătoare, acestea neîndeplinind condiţiile pentru a fi folosite în acest scop.

Pentru că Doljul se regăseşte pe lista judeţelor aflate sub incidenţa codului galben de caniculă este de aşteptat ca, zilele acestea, locurile de îmbăiere să fie luate cu asalt. Pentru a preveni producerea unor tragedii şi pentru a avertiza populaţia în legătură riscul pe care şi-l asumă dacă se scladă în apele Jiului – expunere la îmbolnăvire şi înec – angajaţii din cadrul Administraţiei Bazinale de Apă Jiu Craiova au amplasat pe malul râului Jiu plăcuţe cu «Scăldatul interzis».

Scăldatul în Jiu este interzis

În plus, pentru ca avertismentul să fie cât mai vizibil, conducerea Administraţiei Bazinale de Apă Jiu Craiova, prin Sistemul de Gospodărire a Apelor Dolj a decis ca, în perioada următoare, să mai amplaseze câteva plăcuţe de atenţionare de-a lungul râului Jiu, în locurile unde cetăţenii, pe propria răspundere, fac baie.

«Pericolul cel mai mare la care se expun cetăţenii făcând baie în Jiu este înecul. La acesta se adaugă şi riscul major de a se îmbolnăvi, apa nefiind curată şi neîndeplinind condiţiile de îmbăiere. Drept urmare am decis să mărim numărul plăcuţelor cu „Scăldatul Interzis” sau „Pericol de înec”. Deşi în fiecare an montăm astfel de plăcuţe ne confruntăm cu fenomenul dispariţiei acestora. Din anumite motive cetăţenii preferă să le distrugă decât să respecte avertismentul inscripţionat», a declarat Florinel Stancu, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Dolj.

Pe lângă riscul de înec există şi pericolul contactării unor boli

Pe lângă pericolul de înec, şi medicii spun, din experienţa anilor trecuţi, că există destul de multe boli ce pot fi contactate din apă şi chiar de pe malurile cu vegetaţie sălbatică. Specialiştii avertizează că scăldatul în locuri neamenajate corespunzător, cu plaje, grupuri sanitare şi duşuri, determină riscuri majore pentru sănătate. Pe lista afecţiunilor ce pot fi contactate din apă se regăseşte leptospiroza – boală infecţioasă manifestată prin febră, dureri de cap, dureri musculare, afectarea ficatului, a rinichilor şi icter.

De asemenea, există riscul îmbolnăvirii de meningită, boală ce se manifestă prin febră, durere de cap severă şi persistentă, gât înţepenit şi dureros la mişcare, convulsii şi tulburări ale stării de conştienţă. Medicii atrag atenţia şi asupra pericolului contactării unor boli de piele, cum ar fi micozele sau eczemele, a unor boli digestive sau a unor afecţiuni ale ochilor şi urechilor – blefarite, conjunctivite, otite şi sinuzite. Nu în ultimul rând, foarte periculoase pot fi înţepăturile de căpuşe.

Doar ştrandurile şi piscinele sunt autorizate pentru scăldat

Aşadar, amatorilor de scăldat le rămâne doar varianta ştranduri şi piscine. Acestea sunt controlate pe întreaga durată a sezonului estival de inspectorii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Dolj. Controalele au ca scop verificarea modului în care sunt respectaţi indicatorii igienico-sanitari. Printre condiţiile ce trebuie, în mod obligatoriu, îndeplinite se numără păstrarea calităţii apei de îmbăiere şi spălarea periodică a bazinelor, primenirea şi dezinfecţia continuă a apei. Administratorii acestor unităţi trebuie să deţină un registru de autocontrol cu ajutorul căruia, zilnic, să monitorizeze concentraţia de clor rezidual liber şi PH-ul apei.

De asemenea, aceştia trebuie să asigure curăţarea permanentă a plajelor şi perimetrelor din jurul bazinelor. Tot pentru a oferi condiţii de igienă corespunzătoare şi pentru a asigura un anumit grad de siguranţă, este interzis accesul în apropierea bazinelor cu ţigări, pahare sau sticle cu băuturi. În plus, celor cu afecţiuni dermatologice li se recomandă să evite ştrandurile sau bazinele publice.