„Holiday” înainte de facultate

0
154

Săptămâna trecută, AIESEC Craiova a realizat prima ediţie a proiectului „Holiday”, un modul de pregătire pentru elevii care doar ce au terminat liceul şi se pregătesc pentru viaţa de student. Desfăşurat la Casa de Cultură a Studenţilor, acest proiect a constat în două zile de activităţi practice în care cei zece participanţi au avut ocazia de a afla mai multe despre conceptul de interculturalitate.

Modulul l-a avut drept moderator pe Ghazain Yousuf, un stagiar străin din Pakistan care este trainer în cadrul proiectului naţional „Grow” pe care AIESEC Craiova îl desfăşoară în această vară. Acesta şi-a prezentat ţara, a vorbit despre experienţa din ultimele şase săptămâni la Craiova, dar şi despre impactul pe care acest stagiu de practică internaţional l-a avut asupra lui.

Astfel, în prima zi de activităţi, participanţii au învăţat despre cum să devină ambasadori ai României, despre cum sunt percepuţi românii în străinătate, dar şi cum sunt deseori priviţi străinii în ţara noastră. De asemenea, aceştia au înţeles cum să treacă peste anumite prejudecăţi legate de oameni care provin dintr-o altă cultură, ce au obiceiuri diferite faţă de ei şi care se bazează pe un alt stil de viaţă.

Cea de-a doua zi a fost dedicată şocului cultural, începând cu o activitate practică, participanţii trecând printr-o situaţie total neobişnuită care să îi facă să iasă din zona lor de confort şi să încerce să se adapteze la un alt fel de stil de viaţă. Astfel, aceştia au înţeles cum să depăşească acest şoc cultural ce poate exista atunci când ajung într-o ţară străină. Apoi, tinerii au avut ocazia de a cunoaşte alţi stagiari străini, dar şi studenţi români cu poveşti extraordinare, aflând astfel lucruri deosebite despre experienţa lor internaţională, toate acestea într-un mediu nonformal.

“Scopul proiectului este acela de a prezenta noi perspective despre ideea de internaţionalism şi de a pregăti viitorii studenţi pentru a pleca într-un stagiu de practică internaţional timp de şase săptămâni, într-una dintre cele 110 ţări în care AIESEC există. În urma acestei pregătiri, şase dintre cei zece participanţi s-au înscris pentru a pleca în perioada următoare într-un stagiu de practică internaţional”, a declarat Irina Simulescu, purtător de cuvânt al AIESEC Craiova.