Tudor Gheorghe revine în faţa publicului cu un spectacol inedit, creat în cinstea lui Nenea Iancu: „Nu se poate cu de toate!”

0
308

Premiera va avea loc chiar în oraşul lui Caragiale şi va fi urmată de o reprezentaţie la Craiova

Maestrul Tudor Gheorghe revine pe scena Sălii Palatului cu un spectacol inedit, creat în cinstea lui Nenea Iancu: „Nu se poate cu de toate”, anunţat pentru data de 21 octombrie. Premiera urmează să aibă loc la Ploieşti, pe data de 1 octombrie, iar o reprezentaţie va fi oferită şi la Craiova, probabil în jurul datei de 10 octombrie, după cum a precizat orchestratorul Marius Hristescu. În spatele genericului se ascund „câteva versuri moralizatoare, dragi sufletului meu, din poezia mai puţin cunoscută a lui Caragiale”, după cum mărturiseşte chiar maestrul. Evenimentul promite a fi unul surprinzător, dedicat celui care s-a constituit într-una din cele mai remarcabile figuri ale culturii româneşti şi care rămâne actual până în ziua de azi. De altfel, 2012 a fost declarat Anul Caragiale: se împlinesc 100 de ani de la dispariţia sa şi 160 de la naştere.

Caragiale primeşte cea mai originală manifestare de respect

Spectacolul lui Tudor Gheorghe cu poezia lui I.L. Caragiale – „Pe un franc poet” – se încheia cu un catren: „Pe adresa dumitale nu prea vin din Iaşi parale, Caragiale”. Răspunsul: „Am destule festivale”. Morala: nu se poate cu de toate!

Aşadar, Tudor Gheorghe se pregăteşte de încă o premieră, un spectacol inedit creat în cinstea lui Nenea Iancu. Căci cine să ofere o manifestare de respect mai originală lui Caragiale şi să reînvie magistral creaţiile acestuia decât artistul care a profitat de fiecare oportunitate pentru a pune în valoare elementele esenţiale ale culturii româneşti? Prin urmare, Sala Palatului va deveni pe data de 21 octombrie gazda unei premiere desăvârşite, prin intermediul căreia maestrul va împărtăşi publicului magia creaţiilor caragialiene, adăugând, evident, nota sa personală inconfundabilă.

Artistul promite un spectacol bazat doar pe textul caragialesc suficient de sugestiv

„Textul la Caragiale este esenţial… Fără trucuri exterioare, fără invenţii, fără farafastâcuri… Textul domnului Caragiale trebuie doar să fie spus. Nu se interpretează! De aceea va fi un şoc, pentru că eu voi spune textele lui Caragiale aşa cum le spun pe cele ale lui Sorescu. Nu trebuie să faci absolut nimic. De ce trebuie să joci teatru, să te strâmbi?”, susţine maestrul Tudor Gheorghe. „Spectacolul va avea foarte mult umor rafinat, va avea o foarte mare virulenţă… Mulţi se vor simţi…”, dezvăluie acesta într-un interviu acordat, recent, pentru „Jurnalul Naţional”.

„Nu se poate cu de toate” se va constitui, aşadar, într-un spectacol original ce va dezvălui poezia lui Caragiale în esenţa sa pură, fiind o reprezentaţie menită „să mulţumească câţiva oameni care nu se lasă păcăliţi de vulgaritate, de lucrurile uşor accesibile”, după cum îşi identifică Tudor Gheorghe auditoriul. «Am luat texte periodice din „Moftul Român”, din publicistica lui Caragiale, din proza pe care a scris-o… Nu lipsesc nici poemele în proză…», adaugă maestrul.

***

Spectacolul se va desfăşura în acompaniamentul orchestrei „Iunion”, sub bagheta maestrului dirijor şi orchestrator craiovean Marius Hristescu, director artistic al Filarmonicii „Oltenia”, care va completa atmosfera epocii caragialistice cu care Tudor Gheorghe va învălui auditoriul. Biletele pentru reprezentaţia de la Sala Palatului au fost puse în vânzare în reţeaua Vreau Bilet, la preţuri cuprinse între 80 şi 220 de lei.

 

Spiritul caragialesc, atât de zeflemitor, a rămas nealterat de-a lungul timpului, căci lumea de impostori, de escroci, de imorali şi de naivi creată de scriitor la momentul respectiv se transpune incredibil în contextul actualei perioade… Premiera spectacolului „Nu se poate cu de toate” va avea loc pe data de 1 octombrie, la Casa de Cultură a Sindicatelor Ploieşti, reşedinţa judeţului Prahova (I.L. Caragiale născându-se în satul Haimanale, azi Caragiale, de lângă acest oraş, în urmă cu 160 de ani). Motivaţia maestrului Tudor Gheorghe de a da tonul este simplă: „Din respect pentru Nenea Iancu”.