Sfaturile de vacanţă ale specialiştilor CERT-RO

0
131

cert“Continuăm seria sfaturilor de vacanţă cu privire la securitatea informatică a utilizatorului obişnuit. Astăzi vorbim despre ceea ce trebuie să faci atunci când ai ajuns la destinaţie:

  1. Dezactivează de pe dispozitivele cu acces la internet serviciile de localizare, atunci când nu le utilizezi.
  2. Dezactivează WiFi-ul şi Bloototh-ul atunci când nu foloseşti dispozitivul. În momentul când acestea sunt active, prin intermediul lor se poate urmări traseul tău. Dacă nu ai neaparată nevoie de ele, te sfătuim să le ţii inactive.
  3. Mare atenţie la reţelele WiFi neprotejate corespunzător! Evitaţi transmiterea de date personale sau efectuarea cumpărăturilor online de pe reţele nesecurizate! Recomandăm utilizarea unui serviciu de ‪#‎VPN (Virtual Private Network) sau a conexiunii celulară a telefonului ca ‪#‎hotspot personal pentru o navigare mai sigură în mediul online.
  4. Nu folosiţi computere sau dispozitive necunoscute pentru a vă autentifica pe conturile personale. În caz de extremă urgenţă, menţineţi acea sesiune cât mai generică şi anonimizată cu putinţă!
  5. Cumpăraţi online numai de pe site-uri web securizate (cu https://). Adresele web http:// sunt nesigure, prin urmare evitaţi introducerea de date sensibile în aceste spaţii!
  6. Verifică de mai multe ori informaţiile pe care le partajezi din vacanţă, pe conturile de social media! Unele detalii nu trebuie să ajungă la toată audienţa. ‪#‎CERT ‪#‎awareness ‪#‎cybersecurity”, precizează CERT-RO pe pagina sa de socializare.