Mai mulţi profesori de la UMF Craiova, acuzaţi că au luat mită de la studenţi

0
119

Profesorii de la UMF Craiova le cereau studenţilor 50 şi 100 de euro ca să îi promoveze la examene, potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Aceştia au descins ieri dimineaţă la instituţia de învăţământ superior din Craiova, făcând percheziţii în sălile de curs, dar şi la domiciliul unor profesori.

Ieri, încă de la primele ore ale dimineţii, procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au descins la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova. A fost o adevărată desfăşurare de forţă, pe baza autorizaţiilor emise de Tribunalul Bucureşti acţionând poliţişti din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie, dar şi lucrători ai Brigăzii Speciale de Intervenţie ”Vlad Ţepeş” a Jandarmeriei. S-au efectuat percheziţii în nu mai puţin de 15 locaţii din Dolj, fiind vizate atât instituţiile publice de învăţământ, cât şi mai multe spitale.

80 de persoane au primit mandate de aducere

 Suspiciunile au plecat de la faptul că în interiorul instituţiei de învăţământ superior – una de prestigiu din ţară – s-au săvârşit infracţiuni de luare de mită şi dare de mită de către cadre didactice universitare şi studenţi. La ora prânzului, informaţia a fost confirmată în mod oficial, pe site-ul Parchetului de pe lângă ÎCCJ precizându-se faptul că profesorii de la UMF Craiova le cereau studenţilor sume de bani cuprinse între 50 şi 100 de euro pentru a-i promova la examene. Procurorii au extins percheziţiile şi în locuinţele unora dintre profesorii de la UMF Craiova. Totodată, 80 de persoane au primit mandate de aducere.

Rectorul UMF Craiova: „Am” pus la dispoziţia procurorilor toate documentele solicitate

Rectorul UMF Craiova, prof. univ. dr. Ion Rogoveanu a confirmat că au avut loc percheziţii care au vizat profesorii şi studenţii acuzaţi că ar fi dat şi luat mită. De asemenea, acesta a precizat şi faptul că, ieri, conducerea facultăţii a pus la dispoziţia organelor de anchetă toate documentele care au fost solicitate de către procurori. ”Conducerea Universităţii de Medicină şi Farmacie din Craiova vă informează că, în cursul zilei de 6 iulie, procurori ai Secţiei de urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au efectuat cercetări într-o cauză penală având ca obiect suspiciuni de infracţiuni de luare de mită şi dare de mită care vizează câteva cadre didactice şi studenţi ai universităţii noastre, referitoare la condiţionarea promovării unor examene”, se arată într-un  comunicat de presă care a fost trimis, ieri la prânz, de conducerea UMF Craiova.

În documentarea activităţii infracţionale procurorii au beneficiat de suportul tehnic şi informativ al Serviciului Român de Informaţii — Direcţia Judeţeană de Informaţii Dolj.