Useliştii trebuie să treacă peste conflictele de la alegerile locale

1
478

Întâlnirea de joi, de la Filarmonica din Craiova, a social-democraţilor doljeni nu a fost lipsită de momente interesante, care au demonstrat încă odată că această campaniei electorală pentru alagerile locale a fost una crâncenă. Unii primarii pesedişti s-au plâns de atacurile primite din partea liberalilor şi şi-au exprimat încrederea că PSD va rămâne vioara întâi în această Uniune social Liberală. Ideea este că useliştii trebuie să treacă rapid peste conflictele pe care le-au avut, pentru că au de dus împreună câteva campanii electorale extrem de importante.

După ce a prezentat bilanţul alegerilor locale, şi le-a mulţumit tuturor celor care au muncit pentru un rezultat care plasează PSD Dolj pe primele poziţii la nivel de ţară, cu 55 de primari, 53 de viceprimari, cu preşedinte de consiliu judeţean, şi majoritatea consilierilor judeţeni dar şi a celor din Consiliul Local Craiova, Ion Prioteasa a invitat pe scenă fiecare primar pentru a se prezenta şi pentru a spune câteva cuvinte colegilor prezenţi în sală. Primii care au urcat păe scenă au fost primarii de oraşe. Majoritatea acestora au avut cuvinte de mulţumire pentru sprijinul acordat de către PSD Dolj şi liderul Ion Prioteasa, preferând să coboare cât mai repede de pe scenă, nu înainte de a saluta membrii prezidiului. Nu acelaşi  s-a întâmplat şi în cazul primarului oraşului Segarcea., Nicolae Popa.

Rănile de la locale nu s-au vindecat

Nicolae Popa a tăcut toată perioada campaniei electorale. A preferat să îşi vadă de treabă, fără să răspundă la atacurile contracandidaţilor. Însă la momentul  bilanţului nu a mai putut să tacă, şi când a ajuns la microfon, mai întâi, le-a reamintit colegilor de la PSD de lupta dură dintre el şi candidatul PNL la Primăria Segarcea. Om căruia nu i-a plăcut niciodată conflictul, şi a încercat întotdeauna să aplaneze orice dispută la nivelul de PSD sau USL, Ion Prioteasa i-a zis lui Nicolae Popa că el credea că s-au mai calmat lucrurile, însă acesta i-a răspuns prompt: „Nu s-au calmat domnule preşedinte. La câte minciuni au spus despre mine şi despre dumneavoastră, cum să se calmeze?”.

Învingătorii au încercat să ia tot

Disputa de la Segarcea dintre liberali şi social-democraţi poate fi extinsă cam în toate localităţile unde PSD şi PNL au avut candidaţi separaţi, şi acestea nu sunt puţine. S-a văzut după alegeri că PDL nu a făcut altceva decât să îşi conserve rezultatele din 2008. Şi au reuşit într-o proporţie foarte mare. Şi în această situaţie liberalii au încercat ca pe lângă primăriile pe care le aveau deja să mai smulgă câteva, şi de unde altundeva dacă nu de la colegii de Uniune. Nici social-democraţii nu s-au lăsat mai prejos, şi în localităţile unde PNL avea primari, au pus candidaţi puternici, care să conteze, nu marionete. De aceea lupta a fost una foarte dură. Aşa se face că în unele localităţi, cum este Fărcaş, PSD a pierdut în favoarea PNL, iar în altele, exemplu Scăeşti, a câştigat pesedistul şi a plecat acasă penelistul. Nu s-au înţeles nici la numirea viceprimarilor, fiecare partid încercând să ia tot, dacă s-a putut.

Trebuie să tragă toţi la căruţa USL

După alegerile locale învingătorii şi cu pierzătorii vor trebui să îşi dea mâna, cel mai târziu la alegerile parlamentare din toamnă, dacă nu la referendumul pentru suspendarea preşedintelui României. Aceşti oameni care au fost adversari, unii chiar duşamni, se presupune că vor trebui să lucreze în echipe pentru un scop comun, şi anume câştigarea alegerilor parlamentare, şi constituirea unui guvern USL, din toamna acestui an. Deja din acest moment este treaba liderilor judeţeni şi a candidaţilor la parlamentare să medieze între organizaţiile locale. Pentru că nu ar fi normal ca aceştia să nu poată trece peste o competiţie, şi să nu tragă la aceeaşi căruţă, a USL. Timpul e scurt, iar împăcarea, acolo unde este nevoie, trebuie să se întâmple cât mai devreme. Pentru că dacă nu va fi aşa, cei care vor avea de pierdut, pe lângă ei, vor fi cetăţenii României care au acordat un vot de încredere, unuia dintre reprezentanţii unui partid din Uniune.

1 COMENTARIU

  1. Spuneti-ne si despre luptele electorale simulate dintre PSD si PNL. Cum a fost la Ghercesti, de exemplu. Apropos, cum a ramas cu cele 575 vize de flotant de acolo. Asteptam informatii despre ancheta ce s-a deschis.
    Stiti ca sunt persoane in Ghercesti care spun ca au primit 100 euro pentru vot?

Comments are closed.