Război în Ucraina: Luptele pentru Severodoneţk continuă

0
118

Situaţia evoluează „de la oră la oră” potrivit Kievului în Severodoneţk, un bastion în regiunea Lugansk încă necedat în totalitate armatei ruse. Pentru care controlul integral ar însemna ocuparea totală a bazinului carbonifer al Donbasului, după ce în bună parte era deţinut de separatiştii pro-ruşi după 2014. Într-o altă ordine de idei se semnalează o scădere a interesului online pentru războiul din estul Europei şi pentru cauza ucraineană, o tendinţă generală în societatea americană, care devine tot mai puţin preocupată de conflictul dintre Ucraina şi Rusia.

Aceasta deşi Ucraina încă face un lobby puternic pe lângă Administraţia de la Washington şi cancelariile occidentale pentru a primi ajutoare militare în eforturile sale împotriva Rusiei, iar acest ajutor este furnizat în continuare, deşi nu atât de repede pe cât şi-ar dori Zelenski.

De exemplu, preşedintele Joe Biden a anunţat săptămâna trecută că SUA vor furniza sisteme de rachete cu rază lungă pentru armata ucraineană, în timp ce Uniunea Europeană a convenit să interzică majoritatea importurilor de petrol rusesc.

Pierderea interesului opiniei publice americane pentru cauza ucraineană este un semnal de alarmă major pentru conducerea de la Kiev. Preşedintele Zelenski a declarat de altfel celor de la Axios că atenţia globală a fost crucială pentru Ucraina, dar că îşi face griji că oamenii vor deveni „sătui” şi „cinici” şi vor vrea „ceva nou.” Îngrijorare exprimată şi de soţia sa, Olena Zelensaka într-un interviu pentru ABC News: „Poporului Statelor Unite, (le transmit) nu vă obişnuiţi cu acest război… Altfel, riscăm un război fără sfârşit… Nu vă obişnuiţi cu durerea noastră”.

Temerile lor sunt reale, cred analiştii: pe măsură ce atenţia americanilor scade, la fel se va diminua şi presiunea asupra liderilor mondiali pentru a ajuta Ucraina şi a pedepsi Rusia. De aceea Zelensky continuă să apeleze la ofensiva mediatică pe care a folosit-o cu succes în primele luni după invazia Rusiei, pledând în faţa lumii pentru cauza ucraineană şi apelând inclusiv în mod direct către internauţii tineri ce pot menţine treaz interesul publicului pe reţelele sociale.