Sindicatele anunţă posibile proteste după decalarea majorărilor salariale

0
220

Sindicatele anunţă posibile proteste după decalarea majorărilor salarialeSindicatele din Educaţie vor declanşa un referendum pentru a stabili formele de protest în urma anunţului făcut de ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, potrivit căruia majorările salariale din Educaţie şi Sănătate se vor face etapizat, de la 1 ianuarie şi respectiv 1 martie 2018.

olguta
Lia Olguţa Vasilescu

    Sindicaliştii din Educaţie spun că, prin decalarea majorărilor salariale din cele două domenii, se încalcă flagrant programul de guvernare asumat de coaliţia guvernamentală. “În momentul de faţă, discutăm despre încălcarea programului de guvernare şi încălcarea este foarte gravă atâta vreme cât Parlamentul României prin hotărâre şi-a aprobat programul în cauză. Dacă să ne raportăm strict la programul în cauză, noi ar fi trebuit să beneficiem de o creştere salarială de 20% de la 1 iulie 2017 şi de încă o creştere salarială de la 1 ianuarie 2018, cu 30%. Pe legea cadru privind salarizarea, cele două etape au fost reduse la una singură, respectiv o creştere salarială de 50% de la 1 ianuarie 2018. Deci e o primă încălcare a programului de guvernare, iar acum discutăm de o încălcare şi mai gravă pentru că descoperindu-se aşa în urma unor analize că nu ar fi bani suficienţi şi că s-au aprobat nişte amendamente care cresc impactul bugetar al legii salarizării, de fapt Educaţia va beneficia de la 1 ianuarie 2018 de o creştere salarială de 25% şi de la 1 martie 2018 încă 20%. Ce să mai creadă salariatul din Educaţie vizavi de modul în care politicienii îşi respectă angajamentele”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Marius Nistor, preşedintele Federaţiei “Spiru Haret”.

         La rândul lor, sindicaliştii din Sănătate spun că nu au fost consultaţi de către ministrul Muncii cu referire la aceste decalări.”Nu am ştiut că o să se întâmple lucrul acesta, nu am ştiut că banii sunt aşa cum apar în discuţiile de la tv şi nu ştiu până la ora 14.00, când ar trebui să fie în sală cei de la CNSLR Frăţia, dar şi cei de la Sanitas…Atunci se pare că la ora 14.00, doamna ministru, care a vorbit înainte la televizor şi pe urmă cu noi ca de obicei, să ne dea nişte explicaţii. Spune că s-au acceptat nişte amendamente până la zona de 1 martie, că altfel nu au bani. Noi nu am ştiut treaba asta. Suntem în stand by, unii ameninţă deja cu protestele inclusiv colegii mei din învăţământ. Să vedem ce va fi”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Leonard Bărăscu, preşedinte Sanitas.