Consilierii municipali au votat la foc automat cele două proiecte de hotărâre care vizau alocarea de fonduri pentru plata salariilor din învăţământul preuniversitar. Aleşilor locali nu le-au trebuit mai mult de un minut ca să aprobe propunerile, după care au părăsit sala grăbindu-se, întrucât afară începuse să se instaleze binişor căldura.
Nu toţi consilierii municipali s-au deplasat la Primăria Craiova, unde au fost convocaţi ieri într-o şedinţă extraordinară. Însă cei care au făcut efortul de a lua parte la plen, nu au zăbovit prea mult în sală şi nici nu şi-au pus în gând să mai solicite lămuriri suplimentare. Toată activitatea a constat în citirea rapidă a celor două proiecte de hotărâre de către preşedintele de şedinţă, după care aleşii locali s-au conformat şi au votat. Cronomentul a arătat un singur minut. În celălalt minut, consilierii deja părăsiseră sala şi se grăbeau să coboare scările instituţiei, afară instalându-se deja căldura.
12 milioane de lei pentru plata integrală a salariilor
Pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare s-au aflat două proiecte de hotărâre, ambele vizând o rectificare bugetară. Concret, Primăria Craiova a primit la bugetul local o sumă de 12,18 milioane de lei. Banii au venit de la bugetul de stat, fiind direcţionaţi prin Direcţia Generală de Finanţe şi au reprezentat sume defalcate din TVA. Cea mai mare parte din această sumă – 12,10 milioane de lei – a fost trecută în buget la capitolul Învăţământ, urmând să fie folosită pentru plata integrală a salariilor, sporturilor şi indemnizaţiilor pe care le primesc cadrele didactice din învăţământul preuniversitar din Craiova, la proiect fiind depusă o solicitare oficială făcută în acest sens de către conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.
86.000 de lei: cerinţe educaţionale speciale!
O mică sumă – 86.000 de lei – a fost alocată de autorităţi tot şcolilor din Craiova, urmând să fie folosită pentru copiii şi tinerii cu cerinţe educaţionale speciale, şcolarizaţi în unităţile de învăţământ special sau de masă. Potrivit legii educaţiei din anul 2011, aceşti elevi beneficiază de asistenţă socială constând în asigurarea alocaţiei zilnice de hrană, a rechizitelor şcolare, a cazarmamentului, a îmbrăcămintei şi încălţămintei, în cuantum egal cu cel pentru copiii aflaţi în sistemul de protecţie a copilului.
55 de unităţi şcolare, pe listă
Pe listă se află 55 de grădiniţe, şcoli gimnaziale, licee şi colegii din Craiova care primesc o suplimentare de buget pe această cale. Cea mai mică sumă – 1.000 de lei – a fost atribuită Grădiniţei cu program prelungit „Dumbrava Minunată” şi Grădiniţei cu program prelungit „Elena Farago” – 3.000 de lei. Sume puţin mai consistente au fost alocate Şcolii Gimnaziale „Elena Farago” – 88.000 de lei, Şcolii Gimnaziale „Mihai Viteazul” – 66.000 de lei şi Şcolii Gimnaziale „Nicolae Romanescu” – 59.000 de lei. Între licee, cea mai mare suplimentare de buget o va primi Liceul „Matei Basarab” – 59.000 de lei şi Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară – 50.000 de lei.