Recoltarea de orz şi rapiţă bate la uşă

0
1415

Agricultorii doljeni se pregătesc pentru a culege roadele agricole. În mai puţin de două săptămâni se vor aduna de pe câmpuri orzul şi rapiţa. În Dolj, 24.185 ha sunt cultivate cu orz şi 19.647 ha cu rapiţă. Ploile din ultima perioadă şi temperaturile scăzute au provocat în zona de nord-vest a judeţului apariţia tăciunelui, ce poate genera pierderi. Cu toate acestea, se prognozează o recoltă promiţătoare.

  orzMai sunt câteva zile până la debutul campaniei agricole din acest an. Primele lanuri în care combinele vor intra sunt cele de orz şi rapiţă. Dacă la începutul primăverii, starea de vegetaţie a plantelor avea un avans de aproximativ două săptămâni, iată că temperaturile scăzute din luna aprilie au dus culturile spre calendarul obişnuit. “În judeţul Dolj avem 24.185 ha cultivate cu orz şi alte 19.647 ha cu rapiţă. Acestea vor fi primele culturi ce vor trebui recoltate în mai puţin de două săptămâni”, ne-a precizat ing. Ovidiu Obleagă, purtător de cuvânt al Direcţiei pentru Agricultură Dolj.

La mijlocul acestei luni, combinele intră în lanuri

  Orzul şi rapiţa vor începe în acest an agricol să fie strânse în jurul datei de 15 iunie. În ceea ce priveşte grâul, acesta ar urma să fie recoltat preajma datei de 1 iulie. Grâul şi rapiţa, deşi aveau un avans, au intrat acum în grafic. La culturile de primăvară sunt puţin întârziate din cauza temperaturilor mai scăzute. “Cred că vom recolta ca într-un an obişnuit, adică orzul pe la 15 – 20 iunie, iar grâul pe la sfârşitul lui iunie, început de iulie. Starea culturilor este una promiţătoare, mai ales datorită ultimelor precipitaţii. Cu ultimele ploi care au venit acum, putem spune că totul este în regulă. Culturile sunt bune, ploile au ajutat la umplerea bobului de grâu. Ne pregătim să recoltăm orzul în circa două săptămâni, iar grâul în aproximativ o lună”, ne-a mai precizat Ovidiu Obleagă.

Fermierii s-au organizat mult mai bine

  Potrivit Ministerului Agriculturii,  la nivel naţional, în toamna anului 2015 au fost însămânţate cu grâu 1,993 milioane hectare (ha), cu secară – 8.569 ha, triticale – 83.867 ha, orz de toamnă – 292.146 ha, orzoaică de toamnă – 77.788 ha şi rapiţă – 471.396 ha. În Dolj, vor fi gata de recoltat 175.811 ha cu grâu, 1.979 ha cu secară şi 5.113 ha cu triticale.

rapitaÎn ultimul raport de activitate, cel aferent anului 2015, al Direcţiei pentru Agricultură Dolj, este precizată o creştere constantă, din 2011 până în 2014, a suprafeţelor cultivate cu grâu, mulţi producători agricoli reuşind să construiască pe fonduri europene silozuri sau să facă diferite modernizări ale exploataţiilor agricole, ceea ce le-a dat posibilitatea depozitării şi valorificării cerealelor la preţuri, care să le permită optimizarea profitului. Un regres s-a înregistrat în anul 2015, din cauza precipitaţiilor abundente din toamna anului 2014, rezultând o suprafaţă de 155.769 ha, mai mică cu 16% în comparaţie cu 2014. La secară, orz de toamnă şi primăvară, orzoaică de primăvară şi de toamnă sunt variaţii nesemnificative, în intervalul menţionat, suprafeţele cultivate sunt mici şi au, în general, ca destinaţie autoconsumul sau în cazuri speciale, cum este orzoaica, se cultivă suprafeţe ce fac obiectul unor contracte cu fabricile de bere.

La floarea-soarelui se remarcă o creştere constantă a suprafeţelor cultivate datorită interesului agricultorilor, ca urmare a cererii constante pe piaţă şi a rentabilităţii acestei culturi. În anul 2015, suprafaţa cultivată a fost mai mare cu 7.449 ha ( 11%) în comparaţie cu 2014.

De ieri a început plata subvenţiei la motorină

Începând cu data de 6 iunie 2016, APIA demarează plata pentru acciza la motorina utilizată în agricultură pentru trimestrul I 2016, conform Ordinului nr. 819/01.06.2016. Suma alocată este de 93.913.700,242 lei iar plata se efectuează pentru un număr de 12.185 beneficiari şi pentru o cantitate de 52.246.842,972 litri motorină.

 orz 1Prognoza agrometeorologică pentru intervalul 7-13 iunie a.c. este îmbucurătoare. „În acest interval va predomina un regim termic al aerului pe ansamblu normal, pe întreg teritoriul agricol al ţării. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 12…23°C, valori apropiate de normele climatologice, în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Temperatura maximă a aerului se va încadra între 17…28°C, în majoritatea regiunilor agricole. Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între 6…17°C, pe aproape întreg teritoriul agricol. Se prognozează ploi locale, predominant sub formă de aversă, însoţite de descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi izolat de grindină, în aproape toată ţara”.

Doljul, ferit de secetă şi inundaţii

  Potrivit evaluării agrometeorologie, prognoza de specialitate relevă că rezerva de umiditate în cultura grâului de toamnă pe profilul de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, pe majoritatea suprafeţelor agricole. Local în vestul Crişanei, izolat în nord-estul şi estul Moldovei, centrul şi sud-estul Dobrogei, nord-vestul Banatului se vor înregistra deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată şi puternică). În cultura de porumb, aprovizionarea cu apă în stratul de sol 0-50 cm, va prezenta valori satisfăcătoare, până la apropiate de optim şi optime, în aproape toată ţara. Seceta pedologică moderată şi puternică se va semnala, izolat, în nord-estul Moldovei, centrul Dobrogei şi nord-vestul Banatului.

Şansa unor recolte foarte bune

rapita 1Conform datelor centralizate la D.A.J Dolj, în toamna 2015, datorită evoluţiei favorabile a  condiţiilor climatice, s-a semănat cu grâu o suprafaţă de 175.811 ha, reprezentând 98% din suprafaţa programată, cu 19.825 ha mai mult decât în toamna anului 2014. “O creştere a suprafeţelor însămânţate cu cereale s-a realizat şi la alte culturi, respectiv: la triticale de toamnă, suprafaţa semănată în toamna 2015 este mai mare cu 1.060 ha faţă de suprafaţa semănată în toamna 2014, la orzoaică de toamnă, suprafaţa este mai mare  cu 1.037 ha faţă de toamna 2014, la orz suprafaţa este mai mare cu 4.097 ha. La rapiţă, suprafaţa semănată în judeţul Dolj, în toamna anului 2015, de 19.647 ha, cu o creştere faţa de 2014 de 3.068 ha. Culturile însămânţate în toamna 2015 promit recolte bune, deşi au pornit cu o uşoară neuniformitate cauzată de condiţiile climatice care, mai ales în partea de nord a judeţului, nu au permis încadrarea în epoca optimă de semănat”, ne-a precizat ing. Liliana Săvulea, director executiv al Direcţiei pentru Agricultură a judeţului Dolj.