Wawrinka, noul campion de la Roland Garros!

0
83

Finala din 2015 de la Roland Garros a avut un câștigător surprinzător, după ce specialiștii l-au desemnat pe Novak Djokovic (28 de ani) ca fiind marele favorit la cucerirea trofeului. În finala de la Paris, liderul mondial a fost învins de elvețianulStanislas Wawrinka (favorit 8), scor 4-6, 6-4, 6-3, 6-4.

A fost cel de-al doilea titlu de Grand Slam din palmaresul lui Wawrinka, cel care mai câștigase ediția din 2014 de la Australian Open. Cu acest triumf, Wawrinka va reveni în Top 4 ATP, el fiind doar unul dintre cei 6 sportivi aflați în activitate care au câștigat multiple Grand Slam-uri.

În vârstă de 30 de ani, Wawrinka a fost campion la juniori la RG în 2003 (îl învingea atunci pe Jamie Baker), iar elvețianul a devenit primul jucător din 1988 încoace care câștigă la Paris după ce a cucerit titlul și la juniori. În urmă cu 27 de ani, suedezul Mats Wilander reușea această performanță, bifată doar de 6 sportivi de-a lungul istoriei.

Pe de altă parte, Novak Djokovic ar fi putut fi al optulea jucător din istoria tenisului care reueșește să completeze Grand Slam-ul, adică obținerea trofeelor în toate cele patru turnee mari din calendarul ATP. Sârbul rămâne fără triumf la RG, unde a fost finalist în 2012 și 2014.

Partida a durat 3 ore și 15 minute, iar Wawrinka a contorizat 60 de lovituri câștigătoare, multe puncte fiind cu adevărat spectaculoase, de ambele părți ale fileului. Backhand-ul lui Wawrinka a funcționat perfect, iar jocul variat propus de elvețian l-a pus deseori în dificultate pe Nole, care a părut ușor epuizat. Wawrinka a expediat 9 ași și a profitat de 4 șanse de break din 15. Disputa de pe “Philippe Chatrier” l-a făcut pe Andy Roddick să exclame pe rețelele sociale: “Băieții ăștia parcă se joacă pe calculator. Este un tenis ireal!” Un citat care descrie destul de bine modul în care s-a disputat finala din acest an de la Roland Garros. 254 de puncte s-au jucat în această finală, ambii sportivi având procentaje aproape de 50% cu serviciul doi.