5.639 de candidaţi doljeni s-au înscris pentru susţinerea Bacalaureatului

0
265

5.639 de candidaţi din judeţul Dolj s-au înscris pentru a participa la sesiunea de Bacalaureat care se desfăşoară în perioada  iunie-iulie a.c. 4.345 dintre candidaţi sunt absolvenţi din promoţia curentă, iar restul de 1.294 sunt din cele anterioare. În cazuri excepţionale se mai pot depune cereri, dar numai pentru susţinerea probelor de examen restante.

Pe 30 mai s-a încheiat înscrierea pentru examen, dar există cazuri în care elevii se mai pot înscrie şi după această dată. Aceştia pot depune o solicitare scrisă la Inspectoratul Judeţean, în care să precizeze motivele obiective care i-au împiedicat să se înscrie în perioada legală. Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj are deja spre aprobare cereri din partea absolvenţilor de liceu care nu au reuşit să se încadreze în perioada prevăzută de calendar. În intervalul 10 – 12 iunie  se desfăşoară evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, urmată de evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (11 – 13 iunie) şi  evaluarea competenţelor digitale (16 – 20 iunie). În perioada 23 – 27 iunie are loc evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională. Probele scrise încep pe 30 iunie, atunci când are loc examenul la Limba şi literatura română, urmat de examenul la Limba şi literatura maternă (1 iulie) şi proba obligatorie a profilului (2 iulie) şi se încheie pe 4 iulie când are loc proba la alegere a profilului şi specializării. Afişarea rezultatelor se face pe 7 iulie, în aceeaşi zi putând fi depuse şi contestaţiile care vor fi rezolvate până pe 10 iulie. Rezultatele finale la prima sesiune a examenului de bacalaureat 2014 se vor afişa pe 11 iulie.

Examenul fără taxă, susţinut de cel mult două ori

Potrivit calendarului stabilit de Ministerul Educaţiei, elevii care nu promovează Bacalaureatul din prima sesiune au şansa să se înscrie în perioada 14-18 iulie pentru a susţine examenul din august-septembrie. Cea de-a doua sesiune a examenului de bacalaureat 2014 se va desfaşura în perioada 18 august – 4 septembrie a.c. şi va debuta cu probele de competenţe , în perioada 18 – 22 august, urmând ca probele scrise să se desfăşoare în perioada 25 – 29 august 2014. Afisarea rezultatelor parţiale şi depunerea contestaţiilor va avea loc în data de 1 septembrie , urmând ca rezultatele finale să fie afişate în data de 4 septembrie. Candidaţii au dreptul să susţină examenul fără taxă de cel mult două ori, prezentările ulterioare la examen fiind condiţionate de achitarea unor taxe (230 de lei în cazul absolvenţilor din seriile anterioare care nu au trecut de examen de cel puţin două ori). Anul trecut, aproximativ 47% dintre absolvenţii de liceu au reuşit să promoveze Bacalaureatul.