Radiologia Spitalului Judeţean, pe butuci după ce un aparat a luat foc

0
541

Cea mai mare unitate spitalicească din Oltenia a fost sâmbătă la un pas de tragedie după ce masa de comandă a unui aparat de radiologie a luat foc, medicii fiind nevoiţi să intervină cu extinctoarele. Din fericire, în acel moment, niciun pacient nu se afla în cabinet. Mai grav este, însă că, din cauza acestui incident, ieri, la Spitalul Judeţean din Craiova mai funcţiona un singur aparat de radiologie din şapte.

Defecţiunea le-a dat mari bătăi de cap radiologilor nevoiţi să facă radiografii cu ajutorul unui singur aparat şi acela foarte vechi, pus în funcţiune în anul 1989. Aşa cum era de aşteptat cazurile mai grave au avut prioritate. Însă, şi aşa, medicii au declarat că viaţa pacienţilor a fost pusă în pericol întrucât fără o radiografie corespunzătoare probabilitatea de a pune un diagnostic greşit este una foarte mare.

Problemele au apărut încă de vinerea trecută atunci când aparatul de radiologie al cabinetului nr. 2, cel care deserveşte Unitatea de Primiri Urgenţe s-a defectat. Pacienţii au fost redirecţionaţi imediat către cabinetul nr. 1, însă, după numai o zi, din cauza suprasolicitării, masa de comandă a acestuia a luat foc. Aşa se face că, ieri, doar cabinetul nr. 8 era disponibil. În faţa uşii, bolnavii, deşi nemulţumiţi de situaţia creată, au acceptat să-şi facă radiografii pentru simplu motiv că nu au avut o altă variantă la dispoziţie. „Din toată radiologia mai funcţionează un singur aparat. Pentru noi ca medici asta înseamnă dezastru, iar pentru pacienţi e nenorocire. Colegii mei sunt disperaţi. Radiologia este la pământ. Şi nu e normal ca un spital de urgenţă care deserveşte toată zona de sud-vest a României să ajungă în situaţia asta”, a declarat prof. univ. dr. Zoia Stoica, şeful Clinicii de Radiologie şi Imagistică Medicală din cadrul Spitalului Judeţean din Craiova.

Aparate de miliarde de lei aşteaptă să fie reparate

Aparatele de radiologie au cedat rând pe rând în ultimele săptămâni, astfel încât, ieri, s-a ajuns la o situaţie limită: un singur aparat de radiologie care să deservească într-o singură zi câteva zeci de pacienţi şi aceştia doar urgenţe. Asta în condiţiile în care, după cum au explicat cadrele medicale, secţia dispune de dispozitive de radiologie ce valorează câteva miliarde de lei vechi care nu pot fi folosite din cauza faptului că nu sunt bani de reparaţii. Un bun exemplu în acest sens este un aparat achiziţionat în anul 2000 pentru aproape 10 miliarde de lei vechi. „Acest aparat nu funcţionează pentru că sunt aburi în sală. Nu avem condiţii de climatizare. Aerul condiţionat nu poate fi reparat pentru că nu sunt bani. Răcirea se realizează cu ajutorul unui ventilator de cameră. Dispozitivul acesta de radiologie ar fi bun pentru orice tip de radiografii, iar avantajul este că nu foloseşte film. Asta înseamnă o doză mai mică de iradiere pentru pacienţi, o siguranţă a imaginii, o prelucrare computerizată, o posibilitate de trimitere a imaginii la distanţă şi posibilitatea de a-l folosi pentru cercetare”, a precizat dr. Aristida Georgescu, medic primar radiolog.

„Defecţiunile sunt inerente”

Conducerea Spitalului Judeţean dă vină pentru acest incident pe aparatele de radiologie foarte vechi, unele dintre ele având o vârstă ce depăşeşte 40 de ani. Managerul unităţii sanitare, conf. univ. dr. Florin Petrescu a precizat că în astfel de condiţii, cu o durată de funcţionare foarte mare şi solicitate în permanenţă, sincopele sunt greu de evitat. „Este vorba de nişte defecţiuni care au apărut la aparatele de radiologie ce deservesc Urgenţa. Pentru aparatul de radiologie de la cabinetul nr. 2 defecţiunea a fost anunţată chiar vineri şi o echipă de service repară astăzi (n.r. ieri) defecţiunea. Serviciul de urgenţă a fost deviat către cabinetul nr. 1 pentru asigurarea continuităţii actului medical. Din păcate sâmbătă s-a produs o defecţiune la o placă a acestui aparat, care trebuie să fie înlocuită. Tot astăzi se constată şi defecţiunea la cabinetul nr. 1. Problema este că aceste cabinete au aparate de radiologie vechi de 40 de ani şi pot să apară defecţiuni. Sunt şi foarte multe cazuri. Noi asigurăm întreţinerea şi reparaţia lor, însă, defecţiunile sunt inerente”, a explicat conf. univ. dr. Florin Petrescu, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova.