Andreia cere dreptul la viaţă

0
301

Andreia Drăgan, fetiţa care a supravieţuit unui retransplant de ficat efectuat la Cluj în 5 decembrie 2006, fiind caz unic în România, la acea vreme, şi luptă acum cu o formă de cancer neidentificată încă de medicii din România, e la un pas de a se face bine. Institutul Oncologic Gustave Roussy, din Villejuif, Franţa, nume de referinţă în Europa pe probleme oncologice este gata să o primească pe 24 iunie pentru investigaţii amănunţite care ar clarifica  un diagnostic şi i-ar da copilei şansa să se vindece. Pasul următor este acela de a obţine un Formular E112 pentru servicii medicale asigurate de stat în străinătate. Totul depinde însă de referatul medical care trebuie eliberat de Spitalul Fundeni, din Bucureşti, acolo unde fetiţa a stat internată două săptămâni pentru o serie de analize fără rezultate concrete privind diagnosticul. Medicii au spus doar că este vorba despre boală limfoproliferativă sau cancer nediferenţiat.

Andreia e foarte nervoasă în ultima perioadă şi are adesea căderi psihice pentru că trăieşte de când se ştie cu teama pentru clipa următoare. Nu a mai mers la şcoală pentru că oboseşte foarte repede, iar anevrismul de aortă, recent descoperit de medici e ca o bombă în corpul său. E nevoită să stea în casă, să se trezească şi să adoarmă cu aceleaşi dureri de spate şi abdominale groaznice. La 11 ani, duce prea multe...

Dincolo de simptomele oncologice pe care Andreea le avea din luna februarie, o serie de complicaţii ivite de curând pun la grea încercare organismul micuţei. Un anevrism de aortă abdominală provoacă dureri de stomac intense şi prezintă riscul de a se sparge oricând şi de a inunda abdomenul. „Nici nu mai ştiu care este urgenţa, cancerul sau acest anevrism, o adevărată bombă cu ceas pentru Andreia” spune Camelia Buşcu, mama copilei, care aşteaptă să-i fie eliberat referatul medical de la Bucureşti pentru a grăbi formalităţile. „Toată salvarea stă în referatul pe care ar trebui să-l elibereze medicul oncolog de la Bucureşti. Acesta ar arăta că Andreia suferă de o boală care nu poate fi tratată aici şi că este un caz urgent pentru ca CAS-ul să elibereze formularul E112. Medicul de acolo ne-a amânat însă”, a spus Camelia Buşcu.

Formularul E112, un lux pentru românul de rând

Atentă la orice ţine de viaţa Andreiei, mama se teme ca eforturile de a obţine formularul E112, de care depinde salvarea copilului său, să nu fie o luptă cu morile de vânt. Decise să meargă mai departe, mama şi fiica pleacă luna aceasta în Franţa cu sau fără actul care i-ar fi asigurat Andreei toate cheltuielile pentru operaţie şi spitalizare. Mizează pe banii strânşi în campania umanitară de la oameni cu suflet.  „Dacă nu obţinem formularul plec cu banii pe care am reuşit să-i strângem în campanie, aproape 5000 de euro suficienţi pentru cinci zile de spitalizare, timp suficient pentru alte teste. Cel puţin se va pune un diagnostic clar, vom şti în ce punct ne aflăm şi cum continuăm lupta”, spune mama, revoltată de dificultatea cu care sistemul de sănătate din România gestionează cazurile de urgenţă precum cel al fetiţei sale. În ciuda evidentei perplexităţi în faţa bolii Andreiei, cadrele medicale semnează cu greu un referat pentru Formularul E 112, la care orice cetăţean european are dreptul. „Am mai vorbit cu oameni în situaţii asemănătoare care au ajuns în străinătate. Cazurile grave din ţările civilizate ajung acolo în baza acestui document, la care are dreptul fiecare dintre noi. Din România, însă, cei mai norocoşi ajung în străinătate să se opereze după campanii umanitare de durată pentru că acele formulare sunt eliberate pe alte criterii. Asta am ajuns să cred din moment ce copilului meu nu i se eliberează un astfel de act”, explică mama Camelia.

„Mă agăţ de Franţa ca de Dumnezeu”

Pe 24 iunie, Andreia Drăgan este aşteptată la cel mai vechi centru de luptă împotriva cancerului din Europa, Institutul Gustave Roussy, acolo unde mama a trimis toată documentaţia legată de istoricul bolii.  Răspunsul prompt al Institutului de Oncologie spune că Andreia trebuie să prezinte Formularul 112 imediat ce ajunge la clinica, unde va trebui să rămână cel puţin o săptămână pentru investigaţii suplimentare. „Mă agăţ de Franţa ca de Dumnezeu. Sunt optimistă şi realistă şi cred că odată ajunse în Franţa e imposibil să nu rezolvăm problema”, mai spune Camelia Buşcu.

 

Toţi cei care vor să-i întindă o mână de ajutor Andreiei pot face donaţii în conturile deschise la Raiffaisen Bank, pe numele mamei – Camelia Buşcu (tel. 0761.33.60.74):

IBAN: ROG1RZBR 0000060005028551(lei)

IBAN: RO40RZBR 0000060013381987(euro)