Şase artişti sculptează personaje de poveste în Parcul Tineretului

0
1011
Tabăra de sculptură în lemn „Story Wood Cut” şi-a deschis, ieri, porţile în Parcul Tineretului. Pe o ploaie măruntă, cei şase artişti ai acestei ediţii şi-au luat în primire buştenii de plop pe care, în cele şase zile, îi vor transforma în cele mai frumoase şi îndrăgite personaje de poveste.
Aflată la cea de-a doua ediţie, tabăra de sculptură în lemn se bucură deja de aprecierea craiovenilor, îndeosebi a copiilor, dar şi de sprijinul autorităţilor locale. Deschiderea oficială a fost făcută, ieri, chiar de primarul Mihail Genoiu, care le-a urat celor şase artişti să aibă parte de vreme frumoasă şi de inspiraţie, pentru că operele lor vor fi puse în valoare de către municipalitate. „Este unul dintre puţinele evenimente de acest gen din ţară şi îi felicit pe organizatori – Casa de Cultură „Traian Demetrescu” şi domnul Gabi Rizea, care este iniţiatorul acestui festival. Această tabără de sculptură va aduce alte opere în oraşul Craiova, cu care vom înfrumuseţa Parcul Hanul Doctorului, care ne dorim să devină un parc al copiilor. Începem cu aceste băncuţe pe care le vom avea după finalizarea taberei de sculptură”, a declarat Mihail Genoiu. Gazdă primitoare pentru acest eveniment, edilul Craiovei a acceptat chiar propunerea artiştilor, alăturându-se unei fotografii de grup în care a pozat cu una dintre drujbele de lucru.
„Centrul Vechi, o combinaţie faină între vechi şi nou”
Chiar de ieri, cei şase artişti s-au şi apucat de lucru. Viorel Rădăcină, aflat la cea de-a doua participare, a mărturisit că a acceptat să se întoarcă la Craiova pentru că i-a plăcut modul cum s-a desfăşurat prima ediţie. Tot pentru a doua oară este şi artistul Gabriel Pătraşcu, care vine din Ilfov. Pe aleile din parc, îl veţi găsi, în aceste zile, şi pe Adrian Voican, din Vâlcea. Ioan Ungur este un artist foarte talentat care vine tocmai din Mureş, fiind participant şi la prima ediţie. Balan Fănică, din Neamţ, nu a mai participat niciodată la o astfel de tabără şi este pentru prima dată când vizitează şi Craiova. A făcut o mică pauză din pregătitul lemnului de lucru, mărturisind că este foarte încântat de oraş şi de starea de spirit pe care a găsit-o în Centrul Vechi. „Oraşul este foarte frumos, în special zona centrală care este o combinaţie faină între vechi şi nou. Eu provin din zona Neamţ, unde avem multe păduri, şi mă aşteptam ca aici, fiind o localitate de câmpie, să nu găsesc aşa de multe parcuri. Dar nu este deloc aşa, aici este foarte multă verdeaţă, parcuri, sănătate curată”. 
„Parcul Tineretului, un parc foarte bine îngrijit”
Parcul Tineretului, pe care nici măcar nu a apucat să-l parcurgă la pas, l-a impresionat însă cel mai mult. „Este enorm, organizat frumos şi foarte bine îngrijit. Este pentru prima dată când sunt invitat la un festival de acest gen, am lucrat mai mult în particular, am avut expoziţii în ţară şi în străinătate. De aceea, tabăra de la Craiova este ceva experimental pentru mine”, a mărturisit acesta. În cadrul festivalului, din cei trei buşteni din plop de cultură pe care i-a primit, îi va aduce la viaţă pe Mickey şi Minnie. Dintr-o altă bucată de lemn va realiza apoi un postament. Cele trei fragmente de lemn se vor lipi şi vor rezulta o băncuţă. Privind spre verdeaţa frumos colorată a parcului, care îl înconjura din toate părţile, şi-a reluat vioi lucrul de acolo de unde îl lăsase: decojitul de scoarţă al buştenilor. De ce lemnul, l-am întrebat, şi a răspuns fără să stea prea mult pe gânduri: „Artistul interacţionează cu materialul cu care lucrează, nu doar fizic, ci şi energetic. Îl imprimă cu energia lui, iar lemnul este un material cu o plasticitate deosebită, cu o lumină şi o căldură deosebită”.  
Băncuţele vor ajunge în Parcul „Hanul Doctorului”
Artiştii îşi aliniaseră ieri drujbele, pe categorii, de la cele mai mari folositoare pentru cioplitul în mare al buştenilor şi până la cele mai fine, necesare pentru şlefuit, şi erau dornici să înceapă lucrul. Indiferent cum va fi vremea, ei vor meşteri pe aleile parcului, acolo unde cei curioşi îi pot urmări în  fiecare zi a acestei săptămâni, cât se desfăşoară activitatea taberei. Sâmbătă, copiii îi vor cunoaşte pe Tom şi Jerry, Scufiţa Roşie şi lupul, Mickey Mouse şi Minnie, Pinocchio şi Geppetto, Baloo şi Mowgli, Winnie de Pooh cu măgăruşul Eeyore, personajele de poveste care vor decora băncuţele. Care, la final, vor ajunge într-un parc care va fi, şi el, al copiilor. „Parcul Hanul Doctorului intenţionăm să-l transformăm într-un parc al copiilor. Acolo vor ajunge, pentru început, aceste băncuţe. Va trebui să fie dotat în curând cu cât mai multe locuri de distracţie pentru cei mici, să devină un parc de aventură pe care ni-l dorim în zona de nord a oraşului”, a precizat primarul Craiovei. Autorităţile îşi propun, de asemenea, ca balta de la intrare să fie amenajată ca o baltă-şcoală pentru copiii care vor dori să înveţe să pescuiască.