Șase artiști în lemn sculptează personaje de poveste, în Parcul Tineretului

0
614

Șase sculptori în lemn, cei mai buni profesioniști din țară în materie, pot fi văzuți la lucru, în aceste zile, în Parcul Tineretului. Înarmați cu drujbe și fierăstraie, artiștii care vin din Maramureș, Satu-Mare și Banat, își vor pune imaginația să lucreze și vor ciopli în cioturile uscate de copaci, dând viață celor mai îndrăgite personaje de poveste.

Inițiativa taberei de scultură în lemn i-a aparținut cunoscutului artist craiovean, Gabi Rizea, cel care a înfrumusețat, cu ajutorul drujbei sale, parcurile și grădinile publice din oraș, dăruind creații inedite, care au mers la inimile craiovenilor, fiind imediat îndrăgite, îndeosebi de copii. „Aici, în Parcul Tineretului, erau o grămadă de arbori uscați și m-am gândit că nu pot să lucrez de unul singur, așa că mi-am chemat ajutoare. Așa a luat naștere primul festival de scultură cu drujba din Craiova, pentru că primul din România a fost la Cerna, anul trecut. Vreau să ne distrăm, să distrăm și oamenii, să facem niște lucruri frumoase”, a mărturisit sculptorul Gabi Rizea, ieri, la deschiderea oficială a taberei de sculptură în lemn.

„Story Wood Cut”, la prima ediție

„Story Wood Cut” este titulatura sub care organizatorii – sculptorul Gabriel Rizea, Casa de Cultură „Traian Demetrescu, RAADPFL și Salubritate Craiova – promovează acest proiect cultural care are ca scop recuperarea naturii: trunchiurile uscate de copaci din parcuri să nu mai fie îndepărtate definitiv, ci transformate în opere de artă. „Rezidență culturală Story Wood Cut este un proiect unic în Craiova, este pentru prima dată când se organizează un astfel de eveniment. Este un proiect inspirat din dorința de a recupera natura, prin arta sculpturii în lemn, și a oferi publicului o expoziție în aer liber, dar și un spectacol viu, timp de șase zile”, a menționat, la rândul său, Remus Vlăsceanu, directorul Casei de Cultură „Traian Demetrescu” din Craiova. 

Demonstrații în direct

Între 6 și 12 mai, craiovenii au ocazia, așadar, de a participa în direct la realizarea unor creații artistice unice. Sculptorii vor fi găsiți cioplind fiecare în jurul câte unui buștean, acolo unde vor putea fi umăriți ca într-un adevărat atelier de lucru. Deși creațiile ar fi trebuit să rămână o surpiză care să le fie prezentată la final curioșilor, totuși artiștii nu au rezistat tentației și au dezvăluit o serie dintre personajele pe care le vor da viață. Vasile Koter va realiza pe „Albă ca zăpada”, urmând ca piticii care o însoțesc în basm să fie meșteșugiți într-o ediție viitoare. Alte personaje de poveste care vor ieși din lama drujbelor sunt Motanul încălțat, Bestia și Mica Sirenă. Artiștii au precizat însă că au evitat să menționeze cu exactitate spre ce personaje se îndreaptă întrucât este posibil să găsească găuri în interiorul lemnului și atunci modelul trebuie schimbat.

Cei mai talentați sculptori în lemn

Artiștii care vor lucra în Parcul Tineretului sunt cei mai talentați sculptori în lemn, care se află în România în acest moment. Toți au în spate ani îndelungați de sculptură în lemn și lucări de catalog dintre cele mai frumoase, care impresionează atât prin ineditul tehnicii de lucru, cât și prin imaginația pe care artiștii și-o proiectează asupra lemnului. Cei șase sculptori sunt: Viorel Constantin Rădăcină, Ioan Ungur, Vasile Koter, Gheorghe Bostănică, Mihail Iasinovski și gazda artiștilor, craioveanul Gabi Rizea. Magda Buce-Răduț, critic de artă, le-a mulțumit sculptorilor că au răspuns acestui proiect și a punctat care este menirea artiștilor, în general: „Artiștii sunt niște creatori, fiecare este un Dumnezeu în lumea lui, pentru că dă viață lemnului sau pietrei, face să trăiască și să povestească lucruri pe care altfel nu le-am înțelege. Le dorim să se simtă bine în orașul nostru și să facă lucruri deosebite și să vină și la următoarele ediții”.