Mecanic auto la pușcărie după ce a furat 15.000 lei de pe cardul unui client

0
326

Mecanicului auto de 39 de ani, din comuna doljeană Pleniţa, trimis în judecată pentru efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos şi furt, a fost condamnat definitiv. El a obținut reducerea pedepsei la Curtea de Apel Craiova, după ce, în luna februarie, magistraţii Tribunalului Dolj l-au condamnat la o pedepsă de 6 ani şi 4 luni închisoare cu executare pentru faptele sale. Bărbatul, angajat la un service auto din Craiova, a sustras cardul unui angajat de pe un microbuz de transport persoane lăsat la reparat şi, prin mai multe retrageri, l-a „uşurat” de 15.000 lei. Curtea de Apel Craiova i-a admis apelul și i-a redus pedeapsa la 3 ani de închisoare cu executare, din care se va scădea perioada petrecută după gratii, din luna mai 2017, până la zi.

Reamintim că, potrivit reprezentanţilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, craioveanul Valentin Ghiţă a reclamat că i-a fost sustras un card bancar de pe care, în perioada 6 februarie – 24 martie 2017, prin mai multe retrageri, i-a fost furată suma de 15.000 lei. Bărbatul, angajat ca şofer pe un microbuz de transport persoane la o firmă din Craiova, le-a povestit anchetatorilor că, în luna februarie, şi-a dus microbuzul pentru verificări şi reparaţii la un service din Craiova, cu care firma avea contract. Pentru că nu trebuia să dureze foarte mult, bărbatul şi-a lăsat borseta personală, în care avea documente, dar şi carduri bancare, în maşină. După ce s-a încheiat reparaţia, bărbatul a plecat, fără să mai verifice dacă are toate documentele, borseta fiind la locul ei. Târziu şi-a dat seama că îi lipseşte un card, la care avea ataşat şi bileţelul cu PIN-ul, şi a reclamat furtul. A fost deschis un dosar penal, iar în urma cercetărilor efectuate, oamenii legii au reuşit să stabilească autorul faptei, respectiv mecanicul auto, Valentin Nicolae, de 39 de ani, din Pleniţa. Pe 15 mai 2017, bărbatul a fost ridicat, dus la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj şi audiat de procurorul de caz, care l-a reţinut ulterior pe o perioadă de 24 de ore pentru comiterea infracţiunilor de efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos şi furt, după cum ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, procuror Magda Bădescu, o zi mai târziu find arestat preventiv.

Trimis în judecată în iunie, anul trecut

Pe 7 iunie, anul trecut, s-a înregistrat la Tribunalul Dolj dosarul în care Valentin Nicolae a fost trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pentru furt, efectuare de operaţiuni financiare în mod fraudulos în formă continuată şi acces ilegal la un sistem informatic în formă continuată, intrând în camera preliminară a instanţei, de unde a ieşit pe 21 septembrie, când magistraţii craioveni au hotărât că poate începe judecarea procesului.

Pe 8 februarie a.c., judecătorii au pronunţat sentinţa, Valentin Nicolae fiind găsit vinovat de toate cele trei infracţiuni reţinute în sarcina sa şi condamnat la o pedeapsă totală de 6 ani şi 4 luni închisoare.

Inculpatul a declarat apel, iar săptămâna trecută, Curtea de Apel Craiova a pronunțat sentința. Instanța a admis apelul inculpatului și i-a redus pedeapsa la 3 ani de închisoare cu executare: „Desfiinţează sentinţa penală atacată. (…) Contopeşte pedepsele aplicate inculpatului Nicolae Valentin în pedeapsa cea mai grea de 2 ani închisoare, la care se adaugă un spor de 1 an închisoare reprezentând 1/3 din totalul celorlalte pedepse, urmând ca inculpatul să execute pedeapsa rezultantă de 3 închisoare în regim de detenţie. Dispune luarea măsurii de siguranţă a confiscării speciale de la inculpat pentru sume de 197,75 lei. Menţine restul dispoziţiilor sentinţei penale atacate ce nu contravin prezentei. Deduce în continuare arestul preventiv de la 08.02.2018 la zi. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică”, se arată în hotărârea instanței.