Patrule româno-sârbe pentru supravegherea frontierei de stat comune

0
72

vamaEchipe mixte româno-sârbe formate din poliţişti de frontieră vor patrula la graniţa comună dintre România şi Serbia în scopul prevenirii şi combaterii migraţiei ilegale şi infracţionalităţii transfrontaliere, potrivit Protocolului adoptat astăzi prin hotărâre de guvern. Protocolul între Ministerul Afacerilor Interne din România şi Ministerul Afacerilor Interne din Republica Serbia privind constituirea şi activităţile patrulelor comune româno-sârbe de-a lungul frontierei de stat comune a fost semnat la 10 noiembrie 2016, la Timişoara.

Prin încheierea Protocolului se urmăreşte îmbunătăţirea cooperării între autorităţile de frontieră ale celor două state.

Patrularea în comun la frontieră contribuie la realizarea schimbului de informaţii pentru prevenirea şi combaterea infracţionalităţii transfrontaliere, la realizarea unui sistem eficient de supraveghere a frontierei de stat, respectiv sprijinirea cooperării între autorităţile competente ale statelor vecine pentru asigurarea regimului juridic al frontierei de stat.

Protocolul cuprinde reglementări privind autorităţile competente, modul de constituire, desfăşurare şi acţiune a patrulelor comune, zona în care acestea vor funcţiona, atribuţii, reguli privind folosirea mijloacelor de comunicaţii, suportarea costurilor, analiza activităţii, precum şi detalii de organizare a misiunilor. 

Protocolul de cooperare între România şi Republica Serbia are la bază prevederile Convenţiei de Cooperare Poliţienească pentru Europa de Sud-Est, adoptată la Viena, la 5 mai 2006. Protocolul se încheie pentru o durată nedeterminată.