Craiovean condamnat la 3 ani de puşcărie pentru înşelăciune şi evaziune fiscală

0
564

Un craiovean de 44 ani, acuzat de evaziune fiscală şi înşelăciune, şi arestat în ianuarie 2015 pentru înşelăciune şi evaziune fiscală, a fost condamnat, joi, de magistraţii Tribunalului Dolj la 3 ani de închisoare cu executare. În plus, instanţa l-a obligat să achite prejudiciul creat bugetului de stat, în valoare de peste 850.000 lei, dar şi alţi 520.000 lei cu care a înşelat o firmă din Alexandria. Hotărârea Tribunalului nu este definitivă, putând fi atacată la Curtea de Apel Craiova, iar între timp inculpatul rămâne sub control judiciar.

tribunalReamintim că, reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj anunţau pe 13 ianuarie 2015, că a fost introdus în arestul unităţii, pe bază de ordonanţă de reţinere pe 24 de ore emisă de procurorul de caz de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj, un craiovean de 44 de ani, Marius Ionescu, suspectat de  comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală şi înşelăciune. Mai exact, din cercetărileoamenilor legii a rezultat faptul că Marius Ionescu, în calitate de administrator a două societăţi comerciale (Agricola Mărăcine SRL şi Berticris SRL), ambele cu sediul în comuna doljeană Perişor, în perioada iunie – decembrie 2009, nu a evidenţiat în contabilitatea societăţilor livrările de produse agricole efectuate, sustrăgându-se astfel de la plata taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat cu suma totală de 890.715 lei, reprezentând TVA şi impozit pe profit. În plus, din cercetări s-a mai stabilit faptul că acesta a indus în eroare reprezentanţii unei alte societăţi comerciale, cu sediul în Alexandria, cu ocazia unor tranzacţii privind achiziţia de îngrăşăminte chimice, pesticide şi alte produse agricole, producând un prejudiciu societăţii din Alexandria în sumă de 520.491 lei. Dat fiind valoarea mare a prejudiciului creat, craioveanul a fost prezentat judecătorilor Tribunalului Dolj, care pe 14 ianuarie 2015 au admis propunerea procurorilor şi au dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Marius Ionescu. Acesta a contestat măsura, iar pe 16 ianuarie 2015 Curtea de Apel Craiova l-a plasat în arest la domiciliu, măsură valabilă până pe 24 martie 2015, când s-a dispus faţă de el măsura controlului judiciar.lei

Procurorii au finalizat cercetările şi, pe 2 februarie anul trecut, l-au trimis în judecată pe Marius Ionescu pentru înşelăciune şi evaziune fiscală. Joi, 5 mai a.c., judecătorii Tribunalului Dolj au pronunţat sentinţa în dosar. Craioveanul a fost găsit vinovat de ambele infracţiuni, fiind condamnat la o pedeapsă de 3 ani închisoare cu executare. Mai mult, judecătorii i-au interzis să mai fie administrator de firmă: „Condamnă pe inculpatul Ionescu Marius la pedeapsa de 3 ani închisoare (…). Aplică inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii exerciţiului drepturilor prev. de art.64 alin.1 teza a doua, lit.b, lit.c C.p., constând în: dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice; dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat; dreptul de a exercita funcţia de administrator al unei societăţi comerciale”, după cum se arată în sentinţă. Cât priveşte latura civilă a cauzei, magistraţii craioveni au stabilit ca inculpatul să achite SC Bioplant Chemirol SRL suma de 520.491 lei şi penalităţile de întârziere aferente potrivit contractului de vânzare-cumpărare cu plata în rate nr.8/30.01.2008 până la data achitării integrale a debitului, dar şi 830.715,3 lei cu dobânzile legale şi penalităţile de întârziere aferente către ANAF. Inculpatul trebuie să achite şi 5000 lei cheltuieli judiciare către stat. Hotărârea nu este definitivă, astfel că atât procurorii, cât şi Marius Ionescu pot declara apel la Curtea de Apel Craiova. Între timp însă, bărbatul rămâne sub control judiciar.