Romii din Romania sunt a doua minoritatea ca numar de persoane dupa minoritatea maghiara. Conform ultimului recensamant efectuat in anul 2011, la nivel national traiesc aproximativ 621.573 de romi cu identitate etnica asumata. Din datele organizatiei noastre (neoficiale), reiese faptul ca la nivel national, in cele 41 de judete ale tari si pe raza municipiului Bucuresti, traiesc, aproximativ 2.500.000 de persoane de etnie roma, apartinand diferitelor neamuri.
ISTORICUL SI SEMNIFICATIA ZILEI DE 8 APRILIE
Ziua internaţională a romilor se sărbătoreşte în fiecare an, in data de 8 aprilie. Ideea de a marca o astfel de zi a luat naştere la Londra, in 1971, la primul congres internaţional al romilor.
Scopul acestei zile este acela de a atrage atenţia societăţii asupra problemelor cu care se confruntă romii. Pe 8 aprilie, în toate ţările lumii au loc seminarii,activitati culturale, dezbateri, festivaluri sau acţiuni umanitare.
La Congresul Mondial al Romilor, desfăşurat la Londra, în anul 1971, s-a luat decizia ca ziua de 8 aprilie să devină Ziua Internaţională a Romilor din întreaga lume. Tot atunci a fost adoptat, ca imn internaţional al romilor, cântecul „Gelem, gelem”, interpretat de cântăreaţa şi actriţa Olivera Vuco, în cunoscutul film iugoslav „Am întâlnit şi ţigani fericiţi”, peliculă ce datează din 1967.
Tot atunci, a fost adoptat şi steagul internaţional al romilor, având jumătatea de jos verde, simbol al câmpurilor înverzite, şi jumătatea de sus albastră, simbol al cerului senin, iar la mijloc o roată, simbolizând, pe de o parte, soarta, roata succesiunii vieţilor, iar pe de altă parte nomadismul, în relaţie cu spaţiul originar al romilor, India.
Două decenii mai târziu, la Congresul Mondial al Rromilor din aprilie 1990, Comisia Lingvistică a Uniunii Internaţionale a Rromilor a oficializat alfabetul internaţional standardizat al limbii rromani, decizia fiind semnată de 17 specialişti în domeniu, din diferite ţări, în prezenţa unui observator al UNESCO.
În anul 2002, de 8 aprilie, s-a sărbătorit jubileul milenar, reprezentând 1000 de ani de atestare a rromilor în Europa. Cu acest prilej unic, în numeroase ţări de pe toate continentele s-a desfăşurat Ceremonia Râului. Lumânări aprinse şi flori au fost aruncate pe ape, în memoria strămoşilor rromi care şi-au început, acum un mileniu, drumul către Europa, apoi către cele două Americi şi mai departe.
În anul 2003, în semn de solidaritate cu etnia rromilor, însuşi Dalai Lama, liderul spiritual al Tibetului, laureat al Premiului Nobel pentru pace, a ţinut să participe, pe 8 aprilie, la ceremonia aprinderii lumânărilor, la Catedrala Centrală din Dharamsala şi să înalţe rugăciuni pentru pacea şi unitatea rromilor de pretutindeni.
De subliniat este faptul ca romii din Romania constituie o minoritate istorica. Prima atestare documentara a romilor pe teritoriul romanesc dateaza din 3 octombrie 1385, atunci cand domnitorul Tarii Romanesti, Dan I, confirma dania de, 40 de salase de “atigani” Manastirii Tismana, daruiti de catre domnitorul Vladislav Manastirii Vodita, cu aproximativ 20 de ani inainte”.
Schimbarea socială de după 1989, prin combaterea sărăciei rromilor, în contextul socio-economic al României actuale, este un imperativ urgent al viitorului. În asemenea situaţie, viziunea actorilor sociali implicati, instituţii internaţionale, instituţii guvernamentale, institutii ale administratiei publice locale, asociaţii ale romilor, ar trebui să se axeze pe programe de prevenire şi combatere a rasismului, de atenuare a efectelor discriminării, de reconstrucţie a capitalului cultural rom, prin revalorizarea patrimoniului de identitate al romilor.
În anul 2006, la initiaţiva domnului deputat Nicolae Păun, deputat ales pe listele Partidei Romilor, data de 8 aprilie devenea, oficial, ”Sărbătoarea etniei romilor din România”, conform Legii 66/2006.