Anul acesta, 70% din bugetul judeţului se îndreaptă către dezvoltare şi investiții

0
112

       Judeţul Dolj are în 2021 un buget de aproape 800 milioane lei. Aproape jumătate din sumă o reprezintă fondurile europene. Din păcate, judeţul nostru, anul acesta nu primeşte mai puţini bani de la bugetul de stat. Din totalul bugetului, 70% se îndreaptă către secțiunea de dezvoltare, investiții. Aproape de 70% este și procentul fondurilor europene din care vor fi făcute investiții. Cei mai mulți bani destinați investițiilor vor merge către capitolul Transporturi. Va fi continuată extinderea Aeroportului Craiova, va fi făcut studiul de oportunitate pentru proiectul privind terminalul intermodal rutier-feroviar și tot pentru acest an, CJ Dolj are 16 proiecte de infrastructură rutieră. Se doreşte totodată. transformarea blocului S200 în parc IT, ar urma să fie creată o rețea județeană de colectare și depozitare a produselor agricole, dar și o piață de gross.

Președintele Consiliului Județean (CJ) Dolj, Cosmin Vasile, a prezentat, recent, în cadrul unei conferințe de presă, proiectul de buget al județului pentru acest an. Potrivit președintelui CJ Dolj, fără atragerea de fonduri europene, Doljul nu s-ar putea dezvolta. “Cu aceste cifre pornim la drum în 2021. Dezvoltarea nu trebuie să rămână doar pe hârtie, astfel încât am construit un buget ambițios, iar fiecare ban investit va genera evoluție economică și socială”, a subliniat şeful administraţiei doljene. 70 de procente din bugetul Consiliului Județean Dolj este alocat investițiilor, iar fondurile europene nerambursabile constituie aproape 73% din capitolul de dezvoltare. Angajamentul nostru de acum se va vedea în următorii ani. De aceea, punem sute de milioane de euro, viziune, implicare și eforturi la temelia unei creșteri durabile”, a subliniat Cosmin Vasile.

O scurtă analiză care ne îngrijorează și ne face să ne punem semne de întrebare

Transporturi, sănătate, cultură, protecția mediului, toate sunt domenii în care investim masiv în acest an. În timp ce vechile proiecte se apropie de final, ne îndreptăm către noi orizonturi și planuri îndrăznețe: centru multimodal de transport mărfuri, un nou terminal pentru Aeroportul din Craiova, parc tehnologic și de IT, institut oncologic, rețea de depozite pentru legume și fructe, circuite turistice sau un complex sportiv de nivel internațional. “Chiar dacă alocările sunt din ce în ce mai mici în ultimii ani, reușim, bineînțeles printr-un exercițiu care deja ne e familial, să accesăm fonduri europene, guvernamnetale care să aducă plus valoare la bugetul nostru. Dacă ar fi să luăm strict veniturile Consiliului Județean nu putem să accedem spre proiecte mari. O scurtă analiză care ne îngrijorează și ne face să ne punem semne de întrebare este faptul că principalii indicatori care descriu resursele financiare mai puțin justificat scad de la an la an, mai puțin justificat pentru că orice argument am avea, că e criză, că e pandemie, nu putem să nu observăm că în 2019 de la 146 milioane lei, din cote defalcate de TVA, s-a ajuns ca în 2021 să fie 65 milioane lei. E ok, a fost criză, pandemie, dar nu putem să spunem că o contracție economică a fost de 120%. Sunt 16 milioane de euro, doar din cote de TVA, pe care nu îi primim. La fel, dacă ne uităm la cotele defalcate din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor, de la 47 milioane lei în 2019 la 13,5 milioane în 2021. Îmbucurător este că tot ce înseamnă fonduri nerambursabile, fonduri externe, suntem pe un trend crescător: în 2019 am avut 183 milioane, am absorbit în 2020 peste 270 milioane lei, urmând ca anul acesta să avem 380 milioane lei, pe tot ce înseamnă venituri din fonduri neramburasbile, aproape 50% din bugetul Doljului. Este o performanță cu care ne mândrim și continuăm trendul nostru, este principală noastră direcție”, a declarat Cosmin Vasile.

Vor continua lucările la Oncologia din Craiova

În 2021 vor continua lucările la Oncologia din Craiova, dar și la Spitalul Județean. “Fondurile externe sunt, de altfel, singura noastră șansă de a nu stagna. Doar 6 procente din bugetul nostru este asigurat din fondurile alocate de către Guvern pentru județul Dolj. Alocarea financiară din partea Executivului a scăzut, față de același an de referință, cu 16 milioane de euro. Cu acești bani am fi putut să construim două unități medicale de nivelul Clinicii de Cardiologie”. În plus, reprezentanții administrației doljene promit că doljenii vor putea avea acces mai facil al documentele de care au nevoie, electronic. Proiectul de buget ar urma să fie supus dezbaterii publice.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul
Numele

Operaţie antispam (completează):  *