Cum e să faci voluntariat la Asociația Internațională de Studenții(AIESEC)

0
1023

AIESEC este o asociație studențească  globală, non-guvernamentală și non-profit condusă de studenți sau proaspăt absolvenți ai unei instituții de învățămant superioar. Prezentă în 126 de țări și teritorii și are ca scop dezvoltarea abilitățiilor de leadership ale membriilor săi. În Craiova a fost înființată în anul 1991  și  în alte 15 orașe din Romania. La nivel internațional, AIESEC  este cea mai mare organizație din care fac parte doar tinerii.

Membru  AIESEC este Felicia Voicu. Ea este studentă în anul doi la Facultatea de Litere,  specializarea comunicare și relații publice  ne spune că această asociație pentru ea reprezintă un mediu în care te poți dezvolta atat pe plan personal, cat și pe plan profesional alături de oameni minunați cu același scop.

Este voluntar în asociație din toamna anului 2017,  în primul an de facultate  în urma prezentări la clasă a memembrilor AIESEC și la recomandarea profesoriilor ceea ce a însemnat un lucru important și a motivat-o să facă acest pas. Două  dintre criteriile  de alegere pentru a fi membru este să ai varsta cuprinsă între 18-29 ani și desigur cunoaștere limbei engleze la nivel conversațional. La început, Felicia a făcut parte din echipa ariei  pentru schimburi de experiențăși promovare  proiectelor de sociale internaționale de voluntariat pentru studenții din Craiova.  Aici a avut ocazia să își îmbunătățească abilitățile de public speaking, comunicare și marketing. A participat la organizarea  unor evenimente, precum:’’Go Global’’ , ’’Lumea în 40 d minute’’ și multe altele. De asemene, a aplicat pentru poziția  de PR Manger(relații publice) al organizației care se ocupă și în prezent. Un alt proiect unde a participat este procesul de recrutare pentru membriii noi.

Studenta ne spune că a face voluntariat ai nevoie de o dorință de a face o schimbare în societatea din jurul tău. Ea a mai făcut voluntariat cu internaționali, unde a mai lucrat cu copii și a mai realizat activități interactive pentru aceștia.,,Experiența de voluntariat are nenumărate avantaje . Chiar dacă ne ocupă din timp și ne scoate din zona de comfort ne schimbă perspectiva asupra societății și ne face conștienți de problemele reale ale lumii. Încurajez orice tanar, în special studenții craioveni să folosească oportunitate pe care această asociație le oferă, a face voluntariat la nivel internațional și local. Este o pregătire pentru viitorul loc de muncă sau putem spune o pregătire pentru viață.’’

Felicia Voicu a ales să facă parte din AIESEC pentru că a avut nevoie să pună în practică  ce învață la facultate.,,Este frumoasă experiența de voluntar la asociație pentru că mereu ești într-o continuă evoluție pe plan personal și profesională. De la poziția de  membru al unui departament poți conduce o echipă ca și manager sau un întreg departament ca vicepreședinte și mai apoi președinte al organizației.’’

În viitorul apropiat, AIESEC pregătește o campanie în care orice tanăr cu varsta între 18-29 de ani din Craiova  pot să își aleagă proiectul internațional de voluntariat în care  dorește să plece.

Big Picture- un eveniment destinat tuturor studențiilor care doresc să facă parte din organizație. Un alt veniment, Youth Speak Forum  în care toată comunitatea din Craiova va avea șansa ca pentru o zi  să vadă ce înseamnă AIESEC și impactul pe care organizația îl aduce. De asemenea, Explore și Discover-  un eveniment cu proiecte sociale la grădiniță , respectiv la școală, timp de 6 săptămanii, proiecte care pun în lumină cel mai bine dezvoltarea liderilor în interiorul programelor AIESEC prin sesiunile organizate de către studenții internaționali în instituțiile din Craiova.

AIESEC are peste 5.000 de partener, aceștia implicandu-se în dezvoltarea tinerilor talente.

DANIELA DUMBRAVA