Recital de vioară și pian la Muzeul de Artă Craiova

0
234

Filarmonica „Oltenia” în parteneriat cu Asociaţia Interculturală Româno-Coreeană şi CMS Vienna organizează un recital de vioară şi pian la Muzeul de Artă Craiova. Evenimentul va avea loc miercuri, 11 aprilie, de la ora 19.00, şi îi aduce în faţa publicului pe violonista Yoon-Hee Kim (Coreea de Sud) şi pe pianistul Mihai Ungureanu.

 În program:

Giuseppe Tartini: Sonata în Sol minor, „Trilul diavolului”

Edvard Grieg: Sonata în Sol major, op. 13

Eugène Ysaÿe: Sonata nr. 3 în Re minor, op. 27/3 (vioară solo)

Johannes Brahms: Sonata nr. 3 în Re minor, op. 108

 

Născută în insula sud-coreeană Jeju, Yoon-Hee Kim a fost numită o nouă minune printre cele şapte minuni ale naturii”, în prezent deţinând statutul de Ambasador Onorific al oraşului ei natal. De asemenea, este câştigătoarea Premiului “Cel mai tânăr artist al anului 2011”, distincţie acordată de către Ministerul Culturii din Coreea de Sud.

A început studiul viorii la vârsta de trei ani, doi ani mai târziu (în 1996) debutând ca solistă în compania Orchestrei Simfonice Savaria (Ungaria). La vârsta de patru ani a fost admisă la Universitatea de Muzică din Viena (devenind, astfel, cel mai tânăr student din istoria acestei prestigioase instituţii), unde s-a pregătit cu prof. Polatschek, Gerhard Schulz şi Elisabeth Kropfitsch.

Situându-se printre cei mai tineri solişti concertişti din istoria muzicii, Yoon-Hee Kim a cântat, în săli celebre, împreună cu orchestre renumite în întreaga lume şi a colaborat cu dirijori faimoşi.

A avut prilejul să cânte pe viorile de valoare inestimabilă – Stradivarius “Diamantul Roşu” 1732 şi “Da Vinci” 1725 – iar în prezent cântâ pe vioara Lorenzo Storioni (Cremona 1780), pusă la dispoziţia artistei de un colecţionar particular.

Viitoarele sale colaborări artistice vizează concerte alături de Royal Philharmonic Orchestra London, Berliner Symphoniker, Filarmonica “George Enescu” – Bucureşti, Filarmonica din Praga şi Orchestra Radio din Cehia, Filarmonica Slovacă şi Orchestra Naţională din Antalya.

 

Solist concertist al Filarmonicii „Oltenia”, pianistul Mihai Ungureanu apare cu regularitate în viaţa muzicală a ţării şi în străinătate, atrăgându-şi elogiile publicului şi criticii de specialitate. Ca student al Academiei de Muzică din capitală, a beneficiat de îndrumările reputaţilor muzicieni Dan Grigore şi Ioana Minei. Din anul 1981, începe să susţină o intensă activitate concertistică, colaborând cu toate orchestrele simfonice din ţară, deosebita sa prezenţă scenică fiind apreciată şi peste hotare.

În ipostazele de solist, interpret de muzică de cameră şi acompaniator, Mihai Ungureanu a concertat în centre culturale renumite din majoritatea țărilor din Europa, America de Nord și de Sud (în S. U. A., Canada, Argentina şi Brazilia a susţinut o serie de concerte cu orchestra și recitaluri de mare succes), din Rusia (ex-U. R. S. S.) şi din spaţiul asiatic (Japonia, Coreea de Sud, Republica Islamică Iran, Liban).

Este laureatul mai multor competiţii naţionale şi a fost distins cu Premiul ATM (Premiul Criticii Muzicale/1986). De asemenea, participă frecvent în juriile unor importante concursuri internaţionale.

În calitate de director general (în perioadele 1990 – 2000 şi 2003 – 2009) şi de director artistic (între 2001 – 2003 și 2012 – 2016) al Filarmonicii „Oltenia”, a întreprins şi organizat numeroase turnee peste hotare (în Italia, Germania, Franţa, Belgia, Elveţia, Spania, Gibraltar, Ungaria, Austria, Grecia, Serbia, Macedonia, Coreea de Sud, Republica Moldova).