Frans Timmermans va efectua o vizită oficială în Polonia pentru a discuta despre legile justiţiei

0
225

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, va efectua o vizită oficială în Polonia luni pentru a discuta cu liderii polonezi despre disputa dintre Bruxelles şi Varşovia privind legile justiţiei.

Un purtător de cuvânt a declarat că Timmermans se va întâlni cu premierul Mateusz Morawiecki, ministrul de Externe Jacek Czaputowicz, preşedintele Curţii Constituţionale, Julia Przyłębska şi preşedintele Curţii Supreme, Małgorzata Gersdorf.

Varşovia insistă că măsurile au scopul de a moderniza un sistem care are elemente ce datează încă din timpul regimului comunist.

La 20 decembrie 2017, Comisia Europeană a propus Consiliului Uniunii Europene să adopte o decizie în virtutea Articolului 7 al Tratatului UE, care prevede posibilitatea suspendării drepturilor de vot ale Poloniei, din cauza situaţiei sistemului judiciar polonez.

Experţii Comisiei Europene afirmă că noile măsuri legislative din Polonia subminează independenţa justiţiei, oferindu-i ministrului Justiţiei dreptul de a numi şi de a destitui judecători ai instanţelor superioare. Bruxellesul denunţă şi reformele privind funcţionarea Tribunalului Constituţional din Polonia.