Doi reprezentanţi români la instruire în Belgia, unul de la DSVSA Dolj

0
483

 În baza unei deciziei interne privind deplasarea în străinătate a dr. Costică Retea, director executiv adjunct al DSVSA Dolj, acesta a participat în intervalul 28-31 martie a.c., la cursul de instruire „Better Training for Safer Food” organizat de Comisia Europeană cu tematica „Sănătatea animalelor şi prevenirea bolilor în grădini zoologice”. De remarcat că, din România au participat doar doi specialişti. Alături de dr. Costică Retea a mers la specializare şi dr. Marius Tilincă din partea DSVSA Mureş. Coordonatorul ştiinţific al cursului a fost dr. Gerry Dorrestein (Olanda). La instruire au participat ca lectori, medici veterinari de la diferite grădini zoologice din Belgia şi Olanda. Instruirea teoretică s-a desfăşurat în Antwerp, Belgia.

dsv reteaSesiunea de pregătire s-a desfăşurat pentru instruirea personalului din domeniul bunăstării animale care lucrează în administraţia publică centrală şi locală din statele membre UE. Scopul principal al instruirii a fost acela de a transmite o înţelegere comună a situaţiei anumitor boli, cum să fie prevenite şi a legislaţie UE, în vederea sporirii eficacităţii serviciilor veterinare în vederea protejării teritoriului UE împotriva apariţiei bolilor la animale care afectează animalele din grădinile zoologice, inclusiv cele mai bune practici în ceea ce priveşte aprobarea grădinii zoologice.

Au obţinut certificarea competenţelor

          Partea practică s-a desfăşurat în două locaţii: grădina zoologică din Antwerp şi Safari Park Beekse Bergen (Olanda). În grădina zoo din Antwerp participanţii, împărţiţi în 4 grupuri, au lucrat pe tematici precum limitări cu privire la lucrul cu animale exotice, facilităţi pentru carantina animalelor, manevrarea şi anestezia animalelor şi comportamentul animalelor în relaţia lor cu oamenii. În parcul Safari Beekse Bergen au fost prezentate proceduri şi măsuri pentru introducerea de noi animale în Zoo. În următoarele zile au fost prezentate tematici precum: plan anual de supraveghere în Zoo, comerţul cu animale zoo, intracomunitar şi cu ţări terţe.

          „Cursul a permis participanţilor obţinerea certificatului de competenţe necesare pentru a implementa legislaţia relevantă a UE şi transpunerea acesteia în legislaţia naţională; înţelegerea comună a situaţiei anumitor boli şi cum se poate face prevenţia; creşterea eficacităţii serviciilor veterinare în protejarea teritoriului UE împotriva apariţiei bolilor la animale care afectează animalele din grădinile zoologice şi, nu în ultimul rând, pentru a implementa cele mai bune practici în privinţa aprobării grădinii zoologice în sensul Directivei Balai 92/65/CEE”, ne-a precizat dr. Costică Retea, director executiv adjunct al D.S.V.S.A. Dolj.