Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor, în Bulgaria: „Suntem ferm convinşi că diplomaţia parlamentară contribuie la promovarea proiectelor de interes comun”

0
482

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, şi Tsetska Tsacheva, preşedintele Adunării Naţionale a Republicii Bulgaria, au semnat ieri, la Sofia, un Memorandum de Înţelegere între cele două foruri legislative, un pas important în dezvoltarea relaţiilor de colaborare la nivel parlamentar.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, care efectuează o vizită oficială la Sofia, a avut ieri o întrevedere cu omologul său, Tsetska Tsacheva, în cadrul căreia a fost evidenţiat nivelul excelent al relaţiilor între România şi Republica Bulgaria, ca state vecine, partenere şi aliate în cadrul Uniunii Europene şi al NATO. Preşedinţii celor două foruri legislative au semnat un Memorandum de Înţelegere între Camera Deputaţilor a Parlamentului României şi Adunarea Naţională a Republicii Bulgaria, pentru dezvoltarea, consolidarea şi intensificarea relaţiile parlamentare, în vederea susţinerii obiectivelor comune, de pe agenda bilaterală, regională, europeană sau internaţională. ”…Semnarea Memorandumului de Înţelegere între Camera Deputaţilor a Parlamentului României şi Adunarea Naţională a Republicii Bulgaria va reprezenta un pas important în impulsionarea relaţiilor la acest nivel. Suntem ferm convinşi că diplomaţia parlamentară contribuie la promovarea proiectelor de interes comun în diferite domenii”, a declarat Valeriu Zgonea.

„România susţine crearea unei Paze europene de frontieră”

Întrevederea preşedintelui Camerei Deputaţilor cu Rosen Plevneliev, preşedintele Republicii Bulgaria, a constituit prilejul de a reitera dorinţa ambelor părţi de continuare a trendului ascendent al dialogului politic dintre Bucureşti şi Sofia, precum şi de aprofundare a cooperării economice. Totodată, Valeriu Zgonea a relevat contribuţia legislativelor, din perspectiva diplomaţiei parlamentare, la susţinerea cooperării la nivel bilateral, regional şi european. ”Ne exprimăm solidaritatea în contextul eforturilor comune ale UE de a combate terorismul şi sprijinim ferm măsurile menite să creeze instrumentele necesare, în vederea apărării cetăţenilor din ţările membre ale Uniunii şi a consolidării cooperării, atât la nivelul UE cât şi cu ţările partenere non-UE pentru atingerea acestui scop…România susţine crearea unei Paze europene de frontieră şi de coastă, care s-ar dovedi un instrument util şi eficient pentru creşterea capacităţii de răspuns la situaţiile de criză de la frontiera externă UE”, a susţinut Valeriu Zgonea.

„Este necesar să cooperăm pentru avansarea proiectelor noastre comune”

De asemenea, preşedintele Camerei Deputaţilor a avut o întrevedere cu Boiko Borisov, prim-ministrul Republicii Bulgaria, în cadrul căreia s-au discutat perspectivele dezvoltării ample a cooperării economice bilaterale, coordonatele proiectelor comune, mai ales în domeniul energiei şi în cel al infrastructurii, dar şi obiectivele cooperării regionale, în contextul complex din Balcani. ”Este necesar să cooperăm pentru avansarea proiectelor noastre comune, inclusiv în ceea ce priveşte energia şi infrastructura. România susţine, în Strategia Naţională pentru Energie, proiectele avansate la nivel regional. Atragerea unor parteneri, cum sunt Serbia şi Grecia, în formate trilaterale, este un demers care va consolida rolul nostru în regiune şi va contribui substanţial la stabilitatea şi prosperitatea Balcanilor”, a subliniat Valeriu Zgonea. Programul vizitei oficiale la Sofia a cuprins şi o întrevedere cu Daniel Mitov, ministrul Afacerilor Externe al Bulgariei, temele majore dezbătute fiind politica de extindere a UE, situaţia de la nivel regional şi în Vecinătatea UE, consolidarea Parteneriatul Estic, cooperarea la nivel multilateral şi priorităţile preşedinţiei bulgare a Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei.

Din delegaţia parlamentară condusă de preşedintele Valeriu Zgonea fac parte deputaţii Niculae Mircovici (Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale, Uniunea Bulgară din Banat – România) şi Ionuţ-Marian Stroe (vicelider al Grupului parlamentar al PNL, Şeful Delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei).