Ministerul Culturii a lansat programul „Oraşe europene”

0
436

Ministerul Culturii a lansat programul „Oraşe europene”, un proiect dedicat oraşelor care au candidat în prima etapă a competiţiei pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021 în România – Alba Iulia, Arad, Bacău, Brăila, Braşov, Craiova, Iaşi, Sfântu Gheorghe, Suceava, Târgu Mureş.

În acest context, reprezentanţii municipalităţilor şi ai asociaţiilor care au gestionat proiectele de candidatură au fost invitaţi luni, 4 aprilie, la o discuţie cu ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, şi cu secretarul de stat Corina Şuteu pentru a defini împreună un program de susţinere cât mai clar şi mai adaptat nevoilor de dezvoltare culturală ale fiecărui oraş, se arată într-un comunicat de presă publicat pe site-ul Ministerului Culturii.

Programul „Oraşe europene” se articulează în jurul a patru direcţii propuse de Ministerul Culturii: acordarea patronajului Ministerului Culturii pentru un proiect de dimensiune europeană care a făcut parte din programul de candidatură, iniţierea unor programe de formare dedicate atât managerilor, cât şi programatorilor culturali, elaborarea unei publicaţii dedicate oraşelor candidate pentru a contura profilul şi identitatea lor, revitalizarea în fiecare oraş a unui cinematograf de artă. De asemenea, Vlad Alexandrescu a punctat că teatrul independent ar trebui să devină vizibil în viaţa culturală a oraşelor din România.

Reprezentanţii municipalităţilor au fost interesaţi de propunerile iniţiate de Ministerul Culturii şi de un parteneriat pe termen lung cu instituţia, în acest sens urmând să fie semnate protocoale de colaborare cu fiecare oraş.