Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat, într-un interviu acordat Agerpres, că vor fi zone unde, din cauza managementului defectuos din anii trecuți, România ar putea fi în poziția de a pierde anumite fonduri, catalogând acest lucru drept „prețul prostiei”, dar susține şi că țara noastră ar putea transmite Comisiei Europene facturi de aproximativ 4 miliarde de euro în 2014. În opinia ministrului, greșelile în proiectele pe POSDRU depuse de beneficiari sunt cauzate de sistemul extrem de complicat și precizează că cele mai multe sunt pe cererile de rambursare la decontare.
„Persoanele care au fost în sistem și care mai sunt încă în sistem nu au știut cum să se raporteze la ceea ce Comisia ne impunea prin regulamente și am creat în țară sisteme mult mai complexe, mai complicate decât ne-ar fi cerut cei de la Bruxelles. Asta din neștiință, din temerea de a lua decizii pe anumite zone, tot timpul frica de nou. Vedem alte state, care au avut o abordare pragmatică, chiar de multe ori au fost dispuse să plătească corecții financiare pe anumite zone, dar pentru a lua măsuri, pentru a demara și a implementa niște proiecte pentru interesul național. Așa ceva în România era chiar o utopie să poată fi abordat”, a spus Teodorovici.
În context, el vorbeşte despre intenția de renunțare la scrisorile de garanție bancară și mecanismul de finanțare avut în vedere în viitor. În ceea ce privește previziunile, Teodorovici spune că pentru finalul lui 2014 România trebuie să transmită Comisiei Europene facturi de 2,8 miliarde euro, astfel încât țara noastră să nu piardă nici un euro, dar subliniază că anul trecut au fost transmise facturi de 3,5 miliarde euro și prognozează că nivelul va fi depășit – un nivel de 80% absorbție per total, ceea ce va situa România în grupul țărilor fruntașe.