Contestaţia lui Diaconu privind candidatura la europarlamentare, admisă de Tribunalul Bucureşti

0
355

Tribunalul Bucureşti a admis, sâmbătă, contestaţia lui Mircea Diaconu privind candidatura sa ca independent la alegerile europarlamentare, ceea ce înseamnî că acesta poate candida la alegerile europarlamentare. Decizia nu este însă definitivă, ea putând fi atacată la Curtea de Apel Bucureşti, care este obligată să se pronunţe în cel mult două zile de la înregistrarea cererii, dar nu mai târziu de 15 aprilie. După aflarea veştii, Mircea Diaconu a declarat, la Antena 3, că este „convins” că decizia Tribunalului București va fi atacată. „Va fi foarte clar un recurs. În mod sigur. Am văzut energia pe care o avea reprezentanta ANI”, a spus acesta potrivit Agerpres. Totodată, Diaconu a mărturisit că nu era sigur de decizia Tribunalului București. „Poți fi convins de dreptatea ta, de limba română, care e destul de explicită și de clară, chiar și când arată ca text de lege, dar nu poți fi sigur de nimic până nu se întâmplă. (…) Încrezător, bineînțeles că da, dar sigur în nici un caz. (…) Dar, totuși, faptul că sunt deja trei hotărâri egale și, mă rog, în favoarea candidaturii mele și a nevinovăției mele, că până la urmă despre asta e vorba, despre «Diaconu nu are nici o culpă», – spune Curtea Supremă în decizia din 2011 și Curtea de Apel în decizia din 2011 și Tribunalul București în decizia din 1 aprilie, anul acesta, zilele trecute, «Diaconu nu are nici o culpă în incompatibilitate și nu poate fi sancționat». Așa scrie acolo. Și totuși, de doi ani, toată lumea, unde apare numele meu, mă sancționează, mă-mpinge, mă aruncă afară, mă umilește. Despre asta a fost vorba”, a spus Mircea Diaconu.

Agenția Națională de Integritate (ANI) va ataca decizia Tribunalului București de admitere a contestației lui Mircea Diaconu, a confirmat, sâmbătă, pentru Agerpres, președintele ANI, Horia Georgescu. În schimb, Biroul Electoral Central (BEC) a precizat că nu va ataca decizia Tribunalului. „Legislaţia în vigoare prevede că apel la deciziile instanţei face orice persoană interesată. Niciodată BEC nu a făcut apel la deciziile favorabile sau nefavorabile emise de instanţe ca urmare a atacării deciziilor BEC în instanţă. Dacă priviţi la istoria din 2009, istorie recentă, a existat o decizie a Curţii de Apel în 2009 prin care un partid a fost repus pe buletinul de vot. La fel, BEC nu a făcut apel atunci la decizia instanţei”, a declarat sâmbătă, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al BEC, Marian Muhuleţ. Mircea Diaconu a atacat în instanță hotărârea BEC prin care i s-a respins candidatura la alegerile pentru Parlamentul European, motivul invocat de Biroul Electoral Central fiind acela că are interdicție să ocupe o funcție eligibilă. „La momentul depunerii candidaturii, Mircea Diaconu se află în perioada de interdicție a ocupării unei funcții eligibile”, relevă motivarea deciziei BEC. BEC a avut în vedere raportul ANI privind starea de incompatibilitate în care s-a aflat Diaconu ca urmare a exercitării concomitente a demnității de senator și a funcției de director-manager al Teatrului „C.I. Nottara”.

Tot la Tribunalul Bucureşti s-au judecat, vineri, alte 24 de contestaţii la decizii similare ale BEC. Între acestea s-au numărat cele depuse de Gheorghe Funar, Corneliu Vadim Tudor şi Noua Republică. În cazul lui Funar, instanţa a decis respingerea contestaţiei, în timp ce pentru Vadim şi Noua Republică instanţa a amânat discutarea contestaţiilor. BEC a respins, miercuri, candidaturile depuse pentru alegerile europarlamentare în numele PRM de Corneliu Vadim Tudor şi Gheorghe Funar, precum şi cele depuse de Partidul Verde, Partidul Ecologist Român şi Noua Republică, Partidul Alianţa Socialistă, Alianţa Naţională a Agricultorilor, Partidul Dreptăţii Sociale.