Lipsa de comenzi ÅŸi reorganizarea activităţii… Două divizii de la Electroputere Craiova trag obloanele

0
431

Electroputere Craiova  va disponibiliza începând cu luna viitoare şi până la 1 decembrie, 350 de salariaţi, reprezentând  în jur de 20% din numărul total de angajaţi, din cauza lipsei de comenzi, a reorganizării activităţii şi a creşterii costurilor cu personalul. Firma saudită Al-Arrab Contracting Company Limited deţine 86,28% din acţiunile Electroputere, în baza unui contract de privatizare încheiat în noiembrie 2007. Uzina are patru divizii de producţie, respectiv aparataj electric, maşini electrice rotative, transformatoare de putere şi vehicule feroviare şi urbane, o divizie de servicii generale, precum şi fabricile Scule, Dispozitive, Verificatoare, Piese Turnate şi Forjate, Reparaţii şi Modernizări de Maşini Unelte şi Instalaţii Tehnologice. Compania a mai recurs la disponibilizări şi în octombrie 2010, când au mai plecat alţi 350 de oameni. Aceste disponibilizări sunt şi ca urmare a faptului că societatea va renunţa definitiv la producţia de locomotive.

Acţionarii strâng rândurile

Conducerea Electroputere a convocat AGA luna această, pentru a aproba desfiinÅ£area a două divizii din cadrul societăţii, cea de vehicule feroviare ÅŸi urbane – specializată în construcÅ£ia de locomotive, ÅŸi divizia de reparaÅ£ii ÅŸi modernizări utilaje – care producea echipamente de transport urban, compania urmând să se concentreze pe producÅ£ia de transformatoare, una din puÅ£inele activităţi din cadrul companiei care au susÅ£inut vânzările societăţii în ultimii ani. Anul trecut, societatea mai avea în jur de 1600 de angajaÅ£i. Aurel Bojenoiu, preÅŸedintele Sindicatului Liber Electroputere a precizat că  notificarea prin care intenÅ£ionează să se efectueze concedieri colective a ajuns la ITM ÅŸi AJOFM-Dolj ÅŸi bineînÅ£eles, la Sindicat. „Notificarea cuprinde motivele care determină concedierile preconizate, în principal motive de natură economic-financiară, generate de situaÅ£ia existentă în acest moment, societatea confruntându-se cu o reducere a volumului de activitate ca urmare a diminuării comenzilor. S-a impus astfel modificarea corespunzătoare a organigramei în vederea asigurării rentabilităţii ÅŸi eficientizării activităţii societăţii”, a mai spus Aurel Bojenoiu.

Fără profit de ani de zile

Electroputere Craiova, cândva o perlă a industriei româneşti,  de mai bine de 10 ani nu a mai raportat un an cu profit deşi Al Arrab a vândut în 2010 active ale companiei în valoare de 30 mil. euro, de 12 ori mai mult decât au plătit pentru pachetul de acţiuni al companiei în urma privatizării, respectiv 2,3 mil. euro. Piaţa de locomotive s-a prăbuşit brusc la sfârşitul anului 2008, iar compania a realizat an de an restructurări de personal. Producţia de locomotive a fost redusă drastic şi anul trecut acest segment a reprezentat mai puţin de 6% din afacerile companiei, cea mai mare pondere în vânzări având-o transformatoarele şi motoarele electrice.  Reprezentanţii AVAS susţin că nu se pot opune închiderii acestor segmente de activitate ale Electroputere pentru că în contractul de privatizare nu sunt impuse penalităţi decât pentru realizarea investiţiilor tehnologice de 20 mil. euro şi cele de mediu, care se ridică la 3 mil. euro.

Penalităţi de peste 286.000 de euro

AVAS a calculat penalităţi de 286.000 de euro la investiţiile nerealizate de 1,43 milioane de euro şi au trimis notificări către conducerea Al Arrab. Foşti angajaţi ai societăţii Electroputere Craiova, nostalgici după această companie de nivel mondial au spus că ar fi trebuit impuse clauze de exemplu ca societatea să nu aibă dreptul să vândă din active pe perioada de monitorizare, dar nu s-au pus aşa că acţionarii de la Electroputere fac ce vor ei. Bojenoiu a  spus că situaţia grea prin care trece Electroputere Craiova în prezent se poate explica şi prin faptul că principala piaţă de export a companiei este Grecia, alţi parteneri importanţi ai companiei fiind localizaţi în Siria şi Iordania, unde există de asemenea probleme deosebite.

Grecia, cel mai afectat stat de pe glob

Grecia este unul dintre cele mai afectate state de pe glob din punct de vedere economic, statul elen înregistrând nu mai puţin de patru ani consecutivi de scădere economică şi nici în acest an nu sunt perspective pentru relansare. Totodată, Uniunea Europeană a impus un embargo Siriei din cauza războiului civil izbucnit în statul arab. La finele anului trecut Electroputere avea restanţe de 11,9 mil. lei, majoritatea la stat. Compania a acumulat până la 31 decembrie 2011 datorii de 405,6 mil. lei (94 mil. euro). Electroputere a înregistrat anul trecut pierderi de 47 milioane lei (11,1 milioane euro), de peste şase ori mai mari decât în 2010, având rezultate negative atât din activitatea operaţională, cât şi pe partea financiară. Cifra de afaceri a coborât anul trecut cu 32%, de la 291,7 milioane lei, la 199 milioane lei (aproape 47 milioane euro). Capitalizarea companiei este în prezent de 17,6 mil. lei.

Acţiunile Electroputere au urcat în şedinţa bursieră de marţi cu 9,09%, la 0,042 lei, pe un rulaj de doar 367 de lei. La această cotaţie, capitalizarea companiei este de 14,1 milioane lei (3,2 milioane euro).