Programe pentru combaterea violenţei în şcoli

0
342
 Până pe 31 martie, cadrele didactice  sunt obligate  să lipească afișe la avizierul școlii cu materialele informative ale Ministerului  Educaţiei despre violența școlară și să le prezinte elevilor la clasă, conform unei adrese transmisă inspectoratelor școlare de către Ministerul Educației, prezentată  de Edupedu.ro. De asemenea,  directorii de școli vor fi formați să știe cum să aplice procedura în cazuri de violență, tot până la aceeaşi dată.

FOTO : 189061751 Oleksandra Troian/Dreamstime.com

Ministerul Educației a transmis mai multe termene limită până la care profesorii și directorii vor raporta faptul că au afișat la avizier materialele informative și le-au prezentat la clasă, iar inspectorii școlari vor verifica în minimum 15 unităţi de învățământ preuniversitar alese aleatoriu la nivelul județului/Municipiului București cum este aplicată procedura privind violența școlară, conform adresei obținută de Edupedu.ro.

Până pe 31 martie, școlile cu un număr ridicat de cazuri de violenţă înregistrate vor fi sprijinite de urgenţă pentru planificarea și desfăşurarea unor măsuri de prevenire şi combatere a violenței şi vor fi organizate întâlniri între reprezentanţii Inspectoratelor Şcolare Judeţene, ai Centrelor Judeţene de Resurse şi Asistență Educaţională cu reprezentanţii Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială și Protecţia Copilului și ai Birourilor de Siguranță Școlară, în vederea identificării şi implementării unor măsuri de îmbunătăţire a colaborării acestor structuri în gestionarea cazurilor de violență din mediul școlar.
Ce se precizează în comunicatul Ministerului Educaţiei

Pentru prevenirea și îmbunătăţirea managementului interinstituțional al situaţiilor de violență din mediul şcolar, Ministerul Educației solicită Inspectoratelor Şcolare Judeţene/Inspectoratului Şcolar al Municipiului București:

  1. Organizarea unor sesiuni de formare față în față cu toți directorii unităţilor de învățământ având ca tematică aplicarea procedurii aprobate prin OME nr. 6235/06.09.2023, până la 31 martie 2024.

Sesiunile de informare vor fi organizate cu sprijinul Centrelor Judeţene/al Municipiului Bucureşti de Resurse și de Asistenţă Educaţională, și, pe cât posibil, al reprezentanţilor Birourilor de Siguranţă Școlară și ai Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. Calendarul sesiunilor de formare organizate la nivelul județului va fi transmis Ministerului Educaţiei până la 12 martie 2024.

  1. Transmiterea, către unitățile de învățământ preuniversitar, a solicitării de afișare la avizierul școlii și în alte locuri vizibile din școală, până la 15 martie 2024, a materialelor vizuale de informare disponibile pe site https://www.edu.ro/management_cazuri_violenta.
  1. Transmiterea, către unităţile de învățământ preuniversitar, a solicitării de prezentare la clasă, până la 31 martie 2024, a materialelor vizuale de informare disponibile pe site https://www.edu.ro/management_cazuri_violenta.
  1. Verificarea numărului cazurilor de violenţă înregistrate de unităţile de învățământ în registrul special, conform art. 3.16 al procedurii aprobate prin OME nr. 6235/06.09.2023, în perioada septembrie 2023 – martie 2024. Şcolile cu un număr ridicat de cazuri de violenţă înregistrate vor fi sprijinite de urgenţă pentru planificarea și desfăşurarea unor măsuri de prevenire şi combatere a violenței. Măsurile luate vor fi raportate Ministerului Educaţiei până la 31 martie 2024.
  1. Verificarea modului în care unităţile de învățământ aplică procedura aprobată prin OME nr. 6235/06.09.2023 în gestionarea cazurilor de violenţă. Verificarea se va face într-un eșantion de minim 15 unităţi de învățământ preuniversitar alese aleatoriu la nivelul județului/Municipiului București. Rezultatele verificării vor fi raportate Ministerului Educaţiei până la 30 iunie 2024.
  1. Iniţierea unor întâlniri de lucru la nivelul judeţului între reprezentanţii Inspectoratelor Şcolare Judeţene /Inspectoratului Școlar al Municipiului București, ai Centrelor Judeţene de Resurse şi Asistență Educaţională /Centrului Municipiului Bucureşti de Resurse și Asistență Educaţională cu reprezentanţii Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială și Protecţia Copilului și ai Birourilor de Siguranță Școlară, în vederea identificării şi implementării unor măsuri de îmbunătăţire a colaborării acestor structuri în gestionarea cazurilor de violență din mediul școlar. Măsurile luate la nivel județean vor fi raportate Ministerului Educaţiei până la 31 martie 2024.”